gallery/logo_250

reistipsnoordamerika.nl

Budget

Vliegticket

De lengte van de reis is mede bepalend voor de ticketprijs en dat daarmee zal vliegen naar het westen altijd duurder zijn dan naar het oosten. Via de zoekprogramma’s onder de rubriek luchthavens kunt u snel nagaan wat een ticket kost via de diverse maatschappijen. Het klinkt misschien vreemd maar soms is een rechtstreekse vlucht duurder dan een vlucht met een stop over. Kijk daarom ook eens via de “”multi city optie” op sommige websites, welke prijzen u dan krijgt, kan soms verrassend zijn. Afhankelijk van uw woonplaats kan het ook aantrekkelijk zijn te vergelijken met vertrek vanaf Düsseldorf of Brussel.

 

VERVOER

De kosten van vervoer hangen nauw samen met de te kiezen vervoersvorm en klasse, het aantal huurdagen en de extra’s die u meeverzekerd. Het is ook van belang erop te letten of uw kilometrage aan beperkingen is gebonden en hoeveel bestuurders het vervoersmiddel mogen besturen. Soms moeten de extra kilometers worden bijbetaald en ook extra bestuurders kosten soms extra geld maar je kunt dan wel afwisselen en het biedt zekerheid en flexibiliteit bij problemen onderweg. Controleer voor vertrek altijd het oliepeil en noteer de kilometerstand vooral als uw maximum te rijden kilometers is beperkt.  

 

BRANDSTOF

Is in onze ogen in Noord Amerika zeer goedkoop, waarbij je je aan de pomp in de USA wel dient te bedenken dat er wordt gerekend in gallons (3,78 liter). Omdat bij rondreizen in Noord Amerika vaak grote afstanden worden overbrugd en zuinig brandstofgebruik van vervoersmiddelen minder gangbaar is als in Europa, rekenen wij vaak met een brandstofgebruik van 1:8 tot 1:10, afhankelijk van het vervoermiddel. Het tanken gaat in ieder staat of provincie anders, maar geef binnen je credit card af en je kunt tanken.

 

OVERNACHTINGEN

Onder de desbetreffende rubriek is al uitgebreid een classificatie gegeven. Ter indicatie kun je er gemiddeld vanuit gaan dat een kamer in een budgethotel rond de $ 75 kost, in een toeristisch hotel $ 100, in een comfortabel hotel $ 125 en de luxueuze klasse vanaf $ 175. Net als bij ons is verblijfsaccommodatie in de verstedelijkte dichtbevolkte regio’s aanmerkelijk prijziger dan op het platteland, waarmee je in Californië vaak de hoofdprijs mag betalen terwijl je in Montana vaak de koning te rijk bent voor veel minder geld. Houd er altijd rekening mee dat hoteltarieven netto prijzen zijn waar lokale- en staatsbelasting overheen komt. Ook deze verschillen onderling soms sterk.

 

CONSUMPTIES

Ook de prijzen in restaurants en winkels zijn netto bedragen en worden vermeerderd met belasting. 
Door bij aanvang van uw reis een koelbox van piepschuim aan te schaffen voor een paar dollar, die je dagelijks met ijs kunt vullen, kun je zelf boodschappen doen en onderweg picknicken of ’s ochtends ontbijten in uw kamer. Dit laatste kan voordelig zijn in hotels waar het ontbijt niet in de kamerprijs is inbegrepen. Iets om goed op te letten bij de selectie van uw verblijfsaccommodatie. betaalbare piepschuim koelboxen en ijs kunt u onderweg vaak verkrijgen bij benzinestations of in supermarkten. Natuurlijk kun je ook een lichtgewicht opvouwbare koeltas meenemen.

 

EXCURSIES

Dit is een uitgavenpost waarvan je zelf de omvang bepaald en neem dus altijd een reservering in je budget op. Denk hierbij aan uitgaven voor stadstours, treinreizen, boottochten, kanohuur, river rafting, begeleide natuurtochten en entreeprijzen voor nationale parken en musea. Als je meerdere nationale parken bezoekt kan het goedkoper zijn een jaarpas aan te schaffen. Voor de USA kun je terecht bij National Parks Service en voor Canada bij Parks Canada

 

SAMENVATTEND 

Bij het bepalen van uw budget kun je het beste eerst calculeren aan de hand van een taakstellende begroting. Ter illustratie enige vuistregels die behulpzaam kunnen zijn bij deze calculaties (prijspeil 2018):

Vliegticket

tussen de € 600,- en € 900,- per persoon

Vervoer

gemiddeld € 50,- per huur dag

Brandstof

gemiddeld € 25,- per huur dag

Overnachtingen

gemiddeld € 125,- per dag per kamer

Consumpties

gemiddeld € 50,- per dag per persoon

Excursies

variabel