gallery/logo_250

reistipsnoordamerika.nl

Alberta

BANFF (NATIONAL PARK)

Dit nationale park gelegen midden in de Rocky Mountains, is zonder twijfel één van de grootste natuurlijke bezienswaardigheden van Canada. Dit wordt nog eens onderstreept door de vermelding van het park op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De hoge natuurlijke kwaliteiten van dit berggebied werden eigenlijk pas goed onderkend na ontsluiting door de Canadian Pacific Railway en de ontdekking van warmwaterbronnen bij Sulphur Mountain deed het toerisme echt op gang komen. Toch zijn de imposante bergen, de brede Bow Valley en prachtige bergmeren, zoals Lake Minnewanka, Moraine Lake, Peyto Lake en het wereldberoemde Lake Louise, de grootste trekpleisters van Banff NP. Voeg daarbij de voor toeristen prima uitgeruste plaatsen Banff en Lake Louise en het is duidelijk dat het je aan niets hoeft te ontbreken.

 

De “mooiste snelweg ter wereld” de Ice Field Parkway volgt de loop van Bow River door het gelijknamige dal tot bij de gletsjers van de Columbia Icefields op ruim 2000 meter hoogte. De minder drukke Bow Valley Parkway tussen Banff en Lake Louise loopt parallel en biedt goede kansen om wild te spotten. Om het park goed te verkennen zul je minstens 2 dagen nodig hebben, waarbij je je één dag kunt concentreren op Banff e.o. en één dag op Lake Louise e.o. Bij mooi weer is het aan te bevelen een Canadese kano te huren en vanaf Vermillion Lakes en Bow River of Lake Louise deze adembenemende bergwereld in je op te nemen. Wilt u juist relaxen dan kun je ook gaan zwemmen in de thermale Upper Hot Springs of een High Tea nemen in het karakteristieke Banff Springs Hotel of Chateau Lake Louise. 

JASPER (NATIONAL PARK)

Wordt meestal in één adem met Banff NP genoemd hetgeen niet verwonderlijk is omdat beide parken een geheel vormen. Jasper NP beslaat de volledige noordflank vanaf de Columbia Icefields en de Ice Field Parkway breng je door een onverminderd fraaie bergwereld naar de enige toeristische plaats van betekenis Jasper. Ook deze plaats is van alle toeristische gemakken voorzien maar veel minder hectisch dan Banff. Jasper vormt een prima uitvalsbasis naar het beroemde Maligne Lake in het oosten en de Athabasca Falls ten zuidwesten van Jasper. 

 

De route naar Maligne Lake is op zich al een geweldige gewaarwording met onderweg een prachtige wandeltocht door de Maligne Canyon en ga ook vooral kanoën op Maligne Lake en voel je nietigheid tussen de reusachtige bergpieken die het meer omzoomen. Boten zijn te huur bij het meest gefotografeerde boothuis ter wereld. Een ander bijzonder geliefd object zijn de indrukwekkende Athabasca Falls, die niet ver van Jasper liggen. Als het weer helder is kun je dit bezoek uitbreiden door naar boven te rijden naar Mount Edith Cavell; hier word je diep de woeste bergwereld van Jasper ingevoerd. De wildstand in het park is zo groot dat het bijna een mirakel is als je niets op je weg treft. Een bezoek aan Jasper kan zich tot één dag beperken maar dan moet je keuzes maken, twee dagen geeft een completer beeld en meer rust. Het weer in dit deel van de Rocky Mountains is verraderlijk, getuige het feit dat wij al tweemaal hebben meegemaakt dat de bergen in juli in één nacht wit kleurden. 

ELK ISLAND (NATIONAL PARK)

is één van de kleinste nationale parken in Canada. Het park heeft eigenlijk meer de uitstraling van een groot recreatiegebied in de achtertuin van Edmonton. Het waterrijke gebied beschikt over diverse meren, die door grote groepen recreanten uit Edmonton en omgeving, vooral in het weekend worden benut om te zwemmen, varen, vissen en barbecueën. Komt u voor rust dan is Elk Island National Park niet zo‘n geschikte locatie, voor outdoor activiteiten des te meer. De enige natuurlijke attractie is de kleine kudde bizons, die het park herbergt. De status al nationaal park is daarmee in onze ogen overgewaardeerd en het park kan volgens ons beter worden gekwalificeerd als een recreational area.

WATERTON (NATIONAL PARK)

Dit kleinschalige park vormt geografisch één geheel met het veel grotere Glacier NP in de USA en is strak tegen de zuidgrens van Alberta gelegen. De steile spitse bergen en diepblauwe meren, die de gletsjerdalen hebben gevuld, zijn de blikvangers van dit park. Ook dit park is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Nadert je het park dan doemen de bergen van Waterton NP vrij onverwacht op uit een ogenschijnlijk oneindig vlakke prairie, hetgeen meteen verklaard waarom de omgeving ook wel wordt beschreven als de streek “waar de prairies de bergen ontmoeten”. Let goed op want het is geen uitzondering dat u herten, bizons of zelfs een beer over de prairie ziet dwalen Het toeristische Waterton is de enige plaats van betekenis in het park.

 

Het is prachtig gelegen aan het gelijknamige meer, omzoomd door bergreuzen van 3000 meter hoog en met uitzicht op het historische Prince of Wales Hotel. Dit exclusieve hotel is minder geschikt voor de doorsnee toerist; hiervoor zijn er legio andere slaapgelegenheden in Waterton, die beter betaalbaar zijn en prima comfort bieden. Vanaf Waterton vertrekken korte routes het park in. De Akamina Parkway brengt je naar Cameron Lake waar je prachtig kunt kanoën. De andere Parkway voert je naar de Red Rock Canyon, waar je kunt pootje baden in de rivier of een korte wandeling langs de canyon kunt maken. Heb je nog tijd dan kun je ook een boottocht maken vanaf Waterton over het meer. Dit park is makkelijk in één dag te bekijken en voor de overnachting e.d. ben je altijd op Waterton aangewezen. Het is daarmee verstandig tijdig te boeken. 

KANANASKIS COUNTRY (PROVINCIAL PARK)

Deze bos en bergwereld zuidelijk van Highway 1 tussen Calgary en Banff omvat zoveel aangesloten provinciale parken dat we hebben besloten ze als één geheel te behandelen. Daarnaast is het grootste deel van deze parken uitsluitend bereikbaar te voet of te paard. Highway 40 is de enige verharde weg, die Kananaskis doorkruist en is meteen van een ongekende schoonheid. De wildstand in dit gebied is bijzonder rijk en omdat het een minder gebruikte doorgaande route is, bestaat er een goede kans dat  je wild zult zien. Kananaskis is zowel vanuit Banff als Calgary binnen één uur per auto bereikbaar via de Trans Canadian Highway.

 

Het wintersportoord Canmore is de meest nabijgelegen bestemming voor een toeristisch verblijf. In het gebied zelf bevinden zich geen menselijke nederzettingen van enige importantie, zodat het overwegend een doorreisgebied is. Kananaskis wordt nauwelijks in reisgidsen en boeken vermeldt wat naar onze mening een gemiste kans is. Wij kunnen dit verborgen juweel van harte bij je aanbevelen; je zult geen spijt hebben van de kleine omweg!