gallery/logo_250

reistipsnoordamerika.nl

ARIZONA

GRAND CANYON (NATIONAL PARK)

Eigenlijk behoeft dit natuurlijke wereldwonder nauwelijks enige toelichting. De Canyon is uniek in zijn soort en omvang, maar pas als je op de rand staat ervaar je de uitgestrektheid, want de omgeving is zo plat als een pannenkoek. De Grand Canyon is zowel vanuit het zuiden (South Rim) als het noorden bereikbaar (North Rim). Naar de North Rim voert slechts één doodlopende weg, terwijl langs de South Rim juist een doorgaande route voert. Vanaf de oostelijke ingang is de South Rim vooral in de ochtenduren rustiger, waardoor je de vele uitkijkpunten op de canyon beter en sneller kunt bezoeken.

 

Naarmate je meer naar Grand Canyon Village en de zuidingang komt neemt de drukte snel toe en wordt het steeds moeilijker een vrije parkeerplaats te vinden en wordt het dringen om een goede blik op de canyon te werpen. Zorg dat je wat te eten en te drinken bij je hebt want het kan zeer warm worden en het aantal fourageerplekken is erg mager en ze zijn zeer druk. Er zijn wel redelijk wat picknickplaatsen maar deze zitten snel vol. Qua flora en fauna vonden wij de Grand Canyon niet bijzonder, het imposante landschap vergoedt echter veel. Wil je in de buurt overnachten dan zijn Tuba City (zie historische plaatsen) vanuit het oosten en Tusayan in het zuiden goede en betaalbare uitvalsbasis.

SAGUARO (NATIONAL PARK)

Is als Nationaal Park gevestigd om de schoonheid van de Sonoro Desert te etaleren, die zich uitstrekt van Arizona en Californië tot diep in Mexico. Het park bestaat uit twee delen die volledig gescheiden van elkaar liggen ten oosten en ten westen van de stad Tucson. Het westelijk deel wordt het meest bezocht door toeristen met de Scenic Baja Loop Drive als primaire ontsluiting en herbergt een Visitor Center. Dit deel van Saguaro NP valt goed te combineren met een bezoek aan het Arizona – Sonora Desert Museum en de Old Tucson Studios.

 

Voor wie een goede indruk wil krijgen van de pracht van de Sonoro Desert en geen grote wandelaar is, is de korte Desert Discovery Nature Trail aan te bevelen. Het oostelijk deel van Saguaro verschilt in die zin dat hier juist rust en optimale natuurbeleving excelleren vooral met het reliëf van de Catalina Foothills op de achtergrond. Het oostelijk deel van Saguaro NP wordt ontsloten via de prachtige Cactus Forest Drive, die begint vlak achter het Visitor Center. In beide delen zijn voor de geoefende wandelaar routes uitgezet waarvan de moeilijkheidsgraad wordt aangegeven. Neem vooral altijd water mee, het is hier van levensbelang want schaduw is schaars en de zon kan verzengend zijn. Wees bovendien waakzaam voor ratelslangen, die hier veelvuldig voorkomen zo weten wij uit eigen ervaring. Een boeiend Park dat door zijn splitsing en onderlinge afstand van 60 kilometer logistiek een strakke tijdsplanning vergt.

PETRIFIED FOREST (NATIONAL PARK)

Gaat je interesse uit naar fossielen dan kun je in Petrified Forest NP je hart ophalen. De naam van het park maakt meteen duidelijk dat het park haar faam ontleend aan de versteende resten van een oerbos dat hier ooit heeft gestaan. Het park is rijkelijk bedeeld met fossiele boomstammen, die qua uiterlijk nauwelijks van echte houten bomen zijn te onderscheiden. Alleen als het binnenste van de boomstammen bloot ligt krijg je een blik op het veelkleurige versteende hart. Het is ten strengste verboden zelfs de kleinste delen van de fossielen mee te nemen. Petrified Forest NP heeft nog meer te bieden zoals de kleurrijke Badlands van de Painted Desert en het bizarre landschap van Blue Mesa. Enkele oriëntatiepunten van Route 66, die ooit de Painted Desert doorkliefde, zijn stille getuigen van lang vervlogen tijden. Voor de ontsluiting van Petrified Forest is slechts één weg beschikbaar waarlangs alle bezienswaardigheden van het Park liggen. Het enige Visitor Center bevindt zich bij de noordelijke ingang nabij Interstate 40. Mocht je op zoek zijn naar wildlife dan zul je je waarschijnlijk tevreden moeten stellen met klein wild zoals insecten, amfibieën, reptielen en vogels.

CANYON DE CHELLY (NATIONAL MONUMENT)

is gelegen in de uiterste noordoost hoek van Navajo Land en is één van die onontdekte pareltjes op het Colorado Plateau. De canyon heeft zich ondanks het overweldigende karakter nog aan de aandacht van de meeste toeristen kunnen onttrekken. Er zijn weinig nationale parken waar we zo ongestoord en in stilte van het majestueuze uitzicht konden bewonderen. De lokale Navajo indianen organiseren op beperkt schaal excursies met trucks in de canyon maar voor de rest overkeerst er stilte en rust. Op de bodem van de canyon wonen en werken weliswaar enkele gezinnen maar dit verstoord het beeld geenszins. De South Rim Highway voert je langs de meeste uitzichtpunten met Spider Rock als meest markante en gefotografeerde symbool van Canyon de Chelly. Vanaf de rand van de canyon kun je diverse afdalingen in de canyon maken met onderweg adembenemende uitzichten. Combineer een dagbezoek aan deze fascinerende canyon met een overnachting bij de Navajo’s in Chinle.

SUNSET CRATER VOLCANO EN WUPATKI (NATIONAL MONUMENTS)

Beide National Monuments liggen ten noorden van Flagstaff (AZ) aan Highway 89 richting de Grand Canyon. Alhoewel het strikt genomen twee afzonderlijke National Monuments zijn, worden ze door de zogenaamde Loop Road onderling verbonden zonder dat van deze route kan worden afgeweken. Een bezoek betekent daarom onvermijdelijk dat beide Monuments worden aangedaan, tenzij je halverwege draait. Beide Monuments zijn qua karakter echter volledig verschillend.

 

Het eerste Monument voert je door het vulkanische landschap rondom Sunset Crater Volcano met onderweg prachtige vergezichten op de tevens vulkanische San Francisco Peaks, het wintersportgebied van Flagstaff. Sunset Crater illustreert in al haar facetten de vulkanische oorsprong van dit deel van Arizona.

 

Wupatki bestaat uit meerdere ruïnes van woningen van de Pueblo People, die dit gebied ooit bevolkten en geeft daarmee inzicht in hun leefwijze. Je vindt er restanten van Pueblo woningen, die goed illustreren dat deze indianenstammen strategische hooggelegen bouwlocaties uitzochten uit veiligheidsoverwegingen, niet alleen tegen hun vijanden maar ook tegen de natuurlijke elementen zoals wassend water. Wupatki is vooral boeiend voor hen, die interesse hebben in oorspronkelijke indianenculturen. Het bezoek aan beide Monuments vergt minstens een dagdeel, waarbij Wupatki de meeste stops heeft. Beide Monuments beschikken over een eigen Visitor Center.