gallery/logo_250

reistipsnoordamerika.nl

CALIFORNIA

DEATH VALLEY (NATIONAL PARK)

In tegenstelling tot Joshua Tree voldoet Death Valley, gelegen op de grens van de Mojave en Great Bassin Desert, geheel aan de klassieke voorstelling van een woestijn namelijk kurkdroog, onherbergzaam en onbarmhartig heet. De Sierra Nevada in het westen vormt een onneembaar obstakel voor de regenfronten vanaf de Pacific, waardoor de neerslag in Death Valley tot een minimum blijft beperkt en Death Valley de droogste plek in Noord Amerika is. Het National Park bezit nog een record want ook het laagste punt van Noord Amerika, 86 meter beneden de zeespiegel, is in de vallei gelegen.

 

De extreme temperaturen in Death Valley maken een verblijf in de auto met airco plezieriger dan de buitenlucht. Wij kozen er dan ook voor het gebied te doorkruisen en slechts sporadisch te stoppen voor een snelle fotoshoot. Je krijgt wel bewondering voor de pioniers die dit gebied vroeger doorkruisten of de werknemers die hier dagelijks delfstoffen wonnen. Je moet Death Valley een keer ervaren hebben, maar wat ons betreft is een herhalingsbezoek niet nodig. Het zal geen verrassing zijn dat je voor flora en fauna niet naar Death Valley hoeft en bewoonde nederzettingen kom je er niet tegen. Zorg dus voor een volle tank en heel veel water en in geval van pech zijn er voldoende medemensen onderweg om een ranger te waarschuwen. 

REDWOOD (NATIONAL PARK)

Is gelegen in het uiterste noorden van Californië, grenst aan de staat Oregon en ligt parallel aan de Pacific Ocean. Het National Park herbergt onder meer Jedediah Smith, Del Norte en Prairie Creek State Park. Onder invloed van de zeenevel van de oceaan is een gematigd regenwoud ontstaan met reusachtige Coastal Redwoods met een hoogte tot 130 meter en een leeftijd van 2000 jaar. De hoge luchtvochtigheid heeft ervoor gezorgd dat de bomen en bodem weelderig zijn begroeid met mossen, varens en lianen. Het geheel oogt als een oerwoud en tussen de reusachtige staande en liggende boomstammen overvalt je het gevoel van nietigheid.

 

In het Ruth Perry Hatton Grove kun je met een korte wandeling een complete indruk krijgen van deze majestueuze wouden. Redwood NP is het laatste wat nog resteert van de Coastal Redwoods en is daarmee uniek. Een bezoek is de moeite waard, zeker als je ook nog bedenkt dat je vanaf de kustlijn bij de Klamath River Overlook en High Bluff Overlook goede kansen heeft walvissen te zien. De ontsluiting van het park verloopt via highway 101 tussen Crescent City in het noorden en Eureka in het zuiden. Vergeet vooral niet halverwege een omweg te maken via de Newton B. Drury Parkway. Deze weg doorkruist het Prairie Creek Redwoods State Park en is van een buitengewone schoonheid en toont de Redwoods in al hun grootsheid. Met enig geluk kun je bij Elk Prairie een blik werpen op de zeldzame Roosevelt Elk, die hier regelmatig verblijven. 

YOSEMITY (NATIONAL PARK)

Is één van de oudste en bekendste nationale parken van de USA en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De bekende natuurbeschermer John Muir was de grote animator om de unieke bergwereld van de Sierra Nevada te beschermen. Daarmee legde hij de basis voor enige Nationale Parken waaronder Yosemity.

 

Het park wordt vooral in de zomer druk bezocht en met name in de Yosemity vallei kan dit soms tot oponthoud leiden. Het park is bekend om zijn vele watervallen (Bridalveil, Upper and Lower Falls), de markante rotsformaties (El Capitan, Half Dome) en de gigantische Sequoia’s bij Mariposa. Door voor de oostelijke ingang bij de Tioga Pass te kiezen kom je binnen in het rustiger parkdeel met bloemrijke alpine weides en meren in het hooggebergte. Ook de rijke dierenleven van Yosemity is fameus en het moet wel gek lopen wil je geen wild op je weg treffen, alhoewel wij geen familieleden van Yogibear op onze twee bezoeken aan het park te zien kregen. Trek voor een bezoek aan Yosemity minstens één volle dag uit er is zoveel te zien dat je de tijd volop nodig zult hebben. Omdat het park meerdere ingangen bezit vanuit het westen en één vanuit het oosten (Tioga Pass) heb je bij het zoeken van een overnachting ruime keuzemogelijkheden. Bedenk wel dat de Tioga Pass soms tot laat in het seizoen is gesloten wegens sneeuw.

MOUNT SAN JACINTO (STATE WILDERNESS)

Onderweg naar of vanaf Palm Springs ligt er nog een pareltje, dat een omweg waard is. Mount San Jacinto en de omringende State Wilderness verrijst met zijn hoogte van ruim 3600 meter vanuit de dorre en gortdroge woestijn en vormt een groot contrast met zijn directe omgeving. De bergrug is bezaaid met weides en bossen en biedt meerdere fantastische uitzichten over de omringende woestijnen en ondanks haar ligging valt hier in de winter regelmatig sneeuw. De kleine nederzetting Idyllwild vormt het middelpunt van de State Wilderness en biedt goede mogelijkheden voor uitstapjes en bergwandelingen in de omgeving. Voor personen zonder hoogtevrees vormt een reis per kabelbaan in de San Jacinto Mountains met de Palm Springs Aerial Tramway een alternatief. 

JOSHUA TREE (NATIONAL PARK)

Is qua karakter een bijzondere ervaring dankzij zijn typische woestijnlandschappen. Bewust schrijven we dit in meervoud want het park kent twee afzonderlijke woestijnklimaten met totaal verschillende biotopen. De lager gelegen Colorado Desert met een rijke woestijnflora en de hoger gelegen vochtiger Mojave Desert met veel Joshua Trees waaraan het park zijn naam dankt. Hoewel een woestijn meestal een beeld van onherbergzaamheid en dorheid oproept, is dit park het bewijs dat de woestijn werkelijk kan bloeien.

 

Wij waren totaal verrast door de soortenrijkdom en subtiele vegetatie, die je in zo’n op het oog troosteloze omgeving aantreft. De “bossen” van Joshua Tree, door de Mormonen zo genoemd omdat ze lijken op mensen die de handen ten hemel richten, geven verkoeling en schaduw aan andere leefvormen en bevestigen het beeld van een woestijn vol leven. Joshua Tree National Park is gelegen in het zuiden van California en een dagtocht is goed te combineren met een bezoek aan Palm Springs. Omdat het ’s zomers erg heet kan worden en voorzieningen voor brandstof en consumpties in het park ontbreken, is een volle tank en voldoende voedsel en drank aan te bevelen. 

SEQUOIA & KINGS CANYON (NATIONAL PARK)

Alhoewel het feitelijk twee nationale parken betreft, worden ze vaak in één adem genoemd, omdat ze direct aan elkaar grenzen en landschappelijk vloeiend in elkaar overlopen. Ook deze parken, gelegen in het zuiden van de Sierra Nevada, zijn gesticht dankzij de tomeloze inzet van John Muir. De naam van de parken verraadt ook meteen hun belangrijkste natuurlijke kenmerk.

 

Sequoia NP dankt zijn naam vooral aan de boomreuzen, die in dit park in grote getale voorkomen met de circa 2500 jaar oude General Sherman Tree van ruim 83 meter hoogte, als belangrijkste blikvanger.

 

Kings Canyon NP is gevormd rond de loop van de gelijknamige canyon, die zich tot ver in het berggebied uitstrekt en zich een weg baant door het Sequoia National Forest. De King Canyon Scenic Byway volgt de loop van de rivier en canyon en is een bijzonder fraaie tocht. Hou er wel rekening mee dat de weg na krap 70 kilometer doodloopt en dat je daarmee dezelfde afstand nog terug moet rijden; voldoende voorraad en benzine wordt aanbevolen want die ontbreken langs deze route. Flora en fauna zijn in beide parken net zo ruim voorhanden als in Yosemity en in de rustiger delen van de parken is een ontmoeting met een beer zeker mogelijk; wij behoorden tot de gelukkigen. Trek er een lange dag voor uit indien je beide parken op één dag wilt bekijken. Wij kozen voor Three Rivers ten zuiden van Sequoia National Park als overnachtingadres, vanwege de goede bereikbaarheid en de fraaie ligging in de uitlopers van de Sierra Nevada. 

EL DORADO (NATIONAL FOREST)

bedekt aan de westzijde, samen met het aangrenzende Tahoe National Forest, het grote berg- en wintersportgebied rond Lake Tahoe. Wij doorkruisten deze prachtige bosgebieden in het noorden van de Sierra Nevada op weg van San Francisco naar Lake Tahoe, een bestemming die in veel reizen ten onrechte ontbreekt. Het prachtige bergmeer en de omliggende bergen en bossen zijn een extra overnachting meer dan waard en door de populariteit van deze bestemming is het aanbod van accommodaties zeer uitgebreid. Bovendien is Lake Tahoe prima te combineren met een bezoek aan Yosemity N.P. 

KLAMATH (NATIONAL FOREST)

Is volgens de overlevering één van de bosgebieden waar Big Foot zou zijn waargenomen en in het dorp Happy Camp hebben ze zelfs een groot beeld voor deze beroemde “streekbewoner” opgericht. Het bosgebied is uitgestrekt, onherbergzaam en beperkt ontsloten, vooral via Highway CA 96 die grotendeels de loop van de gelijknamige Klamath River volgt. Je kunt in Klamath National Forest hele stukken rijden zonder een tegenligger te ontmoeten en het aantal bewoonde plekken is schaars. Wat dat betreft ideaal leefgebied voor een Big Foot, die niet gevonden wil worden. Uitgestrekte beboste heuvels zover het oog reikt, woeste rivieren en wildlife domineren dit gebied, waar de mens duidelijk een ondergeschikte rol speelt. Houdt er bij een bezoek dan ook rekening mee dat de toeristische infrastructuur vrijwel ontbreekt, waardoor campings, motels, picknicktafels en benzinestations nauwelijks beschikbaar zijn. Doorkruis het gebied daarom bij daglicht en plan je overnachting weer in de bewoonde wereld aan de kust of nabij Highway 5. 

SAN BERNARDINO (NATIONAL FOREST)

De bergen en bossen in San Bernardino Mountains vormen het recreatie- en wintersportgebied voor de inwoners van de metropool Los Angeles terwijl de bergmeren in de zomer vooral worden gebruikt voor watersport. De bekendste toeristenbestemming is Big Bear Lake mede dankzij de TV serie “The Bold and The Beautiful”. Wij gaven de voorkeur aan het rustiger en zeer idyllisch gelegen Lake Arrowhead. Deze bergen en bossen vormen de overgang van de kuststrook bij Los Angeles naar de Mojave Desert. Ondanks de nabijheid van de woestijn zijn de temperaturen in de bergen juist prettig met aangename dagen en koele nachten. Het gebied ligt bovendien buiten de invloedsfeer van de Pacifische zeenevel. Wij vonden deze bergen en bossen, waar we twee dagen verbleven op weg naar Palm Springs, een ervaring, die de moeite waard was.