gallery/logo_250

reistipsnoordamerika.nl

CANADA

CALGARY (ALBERTA)

is vanouds een eenvoudige kleinschalige gemeenschap in western stijl, die vanaf 1950 een stormachtige groei doormaakte toen er in de regio olie werd gevonden. De Olympische Spelen van 1988 zetten Calgary vervolgens ook ver buiten Canada op de kaart. Inmiddels is Calgary uitgegroeid tot de derde stad van Canada met een moderne uitstraling en alle grootstedelijke comfort waar alleen the Calgary Stampede en de vele cowboyhoeden in het straatbeeld nog herinneren aan het voormalige “Cowtown”. Calgary is ook de poort naar de Canadese Rocky Mountains met het beroemde Banff en Canmore op minder dan één uur rijden.

 

Calgary is in de zomer vanuit Nederland rechtstreeks bereikbaar met de KLM. De zomers zijn in Calgary warm en droog terwijl de winters een bar karakter kennen vooral als de poolwinden vrij spel hebben vanuit het noorden. Calgary is een aardige stad om de reis te beginnen of te eindigen, maar kon ons niet meerdere dagen boeien zeker niet met de lonkende bergen aan de skyline. 

 

OTTAWA (ONTARIO)

is weliswaar de hoofdstad van Canada maar heeft nog steeds een kleinstedelijke uitstraling. Het bezit een kleine historische kern met als meest markante gebouw Parliament Hill, het regeringscentrum van Canada. Vlak ernaast ligt het begin van het bekende Rideau Canal waar het hoogteverschil wordt overbrugd door meerdere markante sluizen naar de Ontario River. Het kanaal is het oudste nog in gebruik zijnde kanaalsystemen in Noord Amerika. Het stadscentrum heeft een bescheiden zakelijke uitstraling en een summier winkelhart met een winkelcentrum. Een bezoek aan Ottawa vergt nauwelijks meer dan één dag.

 

TORONTO (ONTARIO)

Wat een heerlijke stad met zijn indrukwekkende downtown en zijn omvangrijke groene infrastructuur. Staande op de CN Tower heb je een overweldigend uitzicht over de Greater Toronto Area met ruim 5,5 miljoen inwoners en krijgt de slogan Toronto “a City within a Park” echt inhoud en betekenis. De stad bruist van het leven vooral nabij het Entertainment District en de Downtown Area waar je je moeiteloos meerdere dagen kunt vermaken. Rondom de markante CN Tower liggen veel publiektrekkers zoals Rogers Centre (baseball), Air Canada Centre (ijshockey) en Ripley’s Aquarium.

 

De nabijgelegen St. Lawrence Market is als cultureel monument zeer bezienswaardig met een levendige markt met verse streekproducten en gezellige eet- en drinkgelegenheden. Onderweg passeert u de Hockey Hall of Fame waar de rijke historie van volkssport nummer 1 in Canada is tentoongesteld. De herinnering aan ijshockey superstar Wayne Gretzky wordt hier levend gehouden tot op de dag van vandaag mede dankzij de restaurantketen, die onder zijn naam is opgezet en waarvan zich enkele restaurants in Toronto bevinden. En mocht het weer een keer tegen zitten dan kun je moeiteloos de gehele dag overdekt shoppen in het exclusieve winkelcentrum Eaton Centre dat in het hart van downtown ligt.

 

Toronto is ook een ideale uitvalbasis voor een bezoek aan de Niagara watervallen, die op slechts 1,5 uur rijden liggen. Er zijn veel busondernemingen, die dagtours aanbieden naar dit unieke natuurwonder. Toronto een bruisende veelzijdige stad, ideaal voor een lang weekend of een stop over.

 

VANCOUVER (BRITISH COLUMBIA)

is wat ons betreft de mooiste stad aan de westkust van Noord Amerika. Schitterende ligging aan de Pacific Ocean met stranden (English Bay) en tientallen eilanden verstrooid voor de kust geflankeerd door indrukwekkende bergen op de achtergrond, dit levert een schilderachtig beeld op. Dit gekoppeld aan een moderne multiculturele stad met aantrekkelijk shops rondom Robson Square, de markten en horeca op Granville Island en het relaxte en veelzijdige Stanley Park met het drukbezochte Vancouver Aquarium, levert een geweldig prettige stad op om in te verblijven.

 

Veel herinnert in de stad nog aan de oorspronkelijke bewoners van de westkust The First Nations. Overal tref je hun afbeeldingen aan in kunstwerken, totempalen, en illustraties. Het Antropologisch Museum belicht hun geschiedenis en is een bezoek meer dan waard. De sfeer en uitstraling van Vancouver doen erg denken aan San Francisco en vergt ook meerdere dagen om alles goed in je op te nemen.

 

De moderne luchthaven van Vancouver is goed bereikbaar met meerdere vliegmaatschappijen; de KLM of haar partner Delta Airlines vliegt zelfs dagelijks rechtstreeks op Vancouver. Je kunt je tickets naar Vancouver  gewoon online boeken. Het klimaat vertoont veel overeenstemming met Nederland, waarbij wij nog nimmer een verregende dag hebben gehad of last van zeenevel. 

 

VICTORIA (BRITISH COLUMBIA)

Velen zijn zich er niet van bewust dat Victoria de hoofdstad is van British Columbia totdat ze oog in oog staan met het (vooral ’s avonds) prachtige statige Parliament Building. Dit gebouw herinnert nog volop aan het Engelse koloniale tijdperk. Ook elders in de stad zijn de Engelse invloeden nog sterk zichtbaar en voelbaar, niet alleen in de gebouwen maar ook in het dagelijkse straatbeeld. Ook het statige Embassy Hotel en zijn veelgeprezen High Tea roepen herinneringen op aan een Engels verleden. 


Samen met het Parliament Building domineren zij de Inner Harbor, een binnenhaven vol bedrijvigheid met de nadruk op walvisexcursies, shops, restaurant en straatmuzikanten. Hier heerst vooral tijdens de avonden een feestelijke ontspannen sfeer die bijna Europees aandoet. Hoewel Victoria lang niet in alle reizen wordt opgenomen, kunnen wij het je van harte aanbevelen. De stad is betaalbaar, kleinstedelijk en daarmee overzichtelijk en heeft een Europees aandoende sfeer. In één dag is het makkelijk te verkennen, ook in combinatie met een halfdaagse zoektocht naar orca’s. Combineer Victoria absoluut met de rest van Vancouver Island, je zult er geen spijt van hebben. De veerverbindingen met Vancouver zijn prima en het klimaat op het eiland is bijna mediterraan, waarbij de westkust wel natter is dan de oostzijde. 

 

WHITEHORSE (YUKON)

Volgt binnenkort.