gallery/logo_250

reistipsnoordamerika.nl

NEW MEXICO

GILA CLIFF DWELLINGS (NATIONAL MONUMENT)

zijn gelegen diep in het Gila National Forest midden in het Apache land. Om de Cliff Dwellings te bereiken volgt de weg de Gila River door de prachtige bossen van Gila National Forest. Wij waanden ons soms alleen op aarde zo rustig was het onderweg. Het beroemde Apache opperhoofd Geronimo zou volgens de overlevering nabij de Gila River zijn geboren. Aan het eind van de weg kom je in een prachtige brede vallei waar het Visitor Center ook is gelegen en waar je entreekaarten kunt kopen voor de Cliff Dwellings.

 

De tocht naar de Dwellings, die bestaan uit meerdere opmerkelijk koele grotwoningen, moet je te voet doen via een goed begaanbaar wandelpad dat je door de prachtige canyon voert. De grotwoningen geven een goed beeld van de slimme huisvesting die indianen vroeger kozen om veilig en toch “comfortabel” te wonen. De wandeling door de prachtige canyon vergt weinig inspanning en voert grotendeels door een schaduwrijk bosgebied en neemt in een rustig wandeltempo circa 2 uur in beslag. Een bezoek aan de Gila Cliff Dwellings is een mooie dagtocht, die zeker de moeite waard is maar vergt wel enige logistieke planning omdat het nu eenmaal niet in elk reisschema past. 

EL MALPAIS

(NATIONAL MONUMENT)

is een National Monument, dat enigszins van de gangbare routes af ligt. Veel toeristen zul je er dan ook niet aantreffen; de meeste reizigers zijn op doorreis. Het gebied ontleent haar status en bescherming vooral aan de vulkanische activiteit, die haar sporen hier ruimschoots heeft achtergelaten. Overal zie je basaltvelden van gestolde lava, die getuigen van een explosief geologisch verleden. Een imposante rotsformatie in El Malpais is de Ventana Arch, die als de tweede grootste natuurlijk boog van New Mexico wordt aangemerkt. Met een korte wandeling vanaf de parkeerplaats kun je tot vlak onder de imposante boog komen. Ligt El Malpais op je weg dan is het een boeiende route; wij zouden er echter een volgende keer niet weer voor omrijden. Eenmaal zien is voldoende.

BANDELIER

(NATIONAL MONUMENT)

ligt op de oever van de Rio Grande oostelijk van Santa Fé. Bandelier NM is uitsluitend bereikbaar met een shuttle bus vanuit het nabijgelegen White Rock. Uitsluitend bezoekers, die gaan overnachten op één van de campings in Bandelier krijgen ontheffing.

Bandelier is een behoorlijk omvangrijke voormalige nederzetting van Pueblo People gelegen in de Frijoles Canyon, die hier Cliff Dwellings, Kiva’s en Longhouses bouwden. Via een goed geprepareerd pad word je langs de diverse woonruimtes gevoerd die de indianen gebruikten. Voor een kijkje in de grotwoningen moeten je trapjes opklauteren, hetgeen niet iedereen even makkelijk afgaat.

 

De verzameling ruïnes geeft een zeer leerzaam inzicht in de diverse bouwstijlen van de Pueblo indianen. Onderweg stuit je op de sporen van een gigantische modderstroom, die het riviertje in de Frijoles Creek enige jaren geleden veroorzaakte, waarbij de brug over de rivier volledig is verwoest. In het bezoekerscentrum zie je op foto’s goed hoe verwoestend de natuur tekeer is gegaan. Het illustreert nogmaals waarom de Pueblo indianen hoger gelegen woonplekken zochten. Een bezoek aan Bandelier vergt minimaal een dagdeel tenzij je meer gaat wandelen. Wij ervoeren Bandelier NM als zo’n onverwachte verrassing en waarvan we geen moment spijt hebben gehad.