gallery/logo_250

reistipsnoordamerika.nl

SOUTH DAKOTA

MOUNT RUSHMORE (NATIONAL MEMORIAL) & CRAZY HORSE MEMORIAL

Beide Memorials behandelen we gezamenlijk omdat ze veel overeenkomsten vertonen. Beiden zijn in de Black Hills gelegen, uit rotsen gehouwen en zij herinneren aan historische personen uit de Amerikaanse geschiedenis. Mount Rushmore is nabij Keystone in de Black Hills gelegen en omvat een massief beeldhouwwerk in de rotsen met de beeltenis van vier beroemde Amerikaanse presidenten, Theodore roosevelt, Abraham Lincoln, Thomas Jefferson and George Washington. Het is een veel gefotografeerde plaats en symboliseert de stichting en ontstaansgeschiedenis van de USA. Vooral voor Amerikanen is een bezoek aan Mount Rusmore noodzaak en van grote betekenis. Wij vonden de beeldengroep weliswaar indrukwekkend en fascinerend, maar spendeerden er niet meer dan een paar uur aan.

 

Bij de oorspronkelijke bewoners van de Black Hills, de Lakotas, is Mount Rushmore veeleer controversioneel omdat zij het beschouwen als symbool voor de kolonisatie van hun Black Hills. Zij streven dan ook naar een tegenhanger van Mount Rushmore en hoewel Crazy Horse Memorial niet op onze route lag, willen wij dit monument in wording hier wel voor de volledigheid vermelden. In de nabijheid van de plaats Custer in de Black Hills wordt namelijk al vele jaren gewerkt aan een vergelijkbaar project waarbij de beroemde Lakota chief Crazy Horse op zijn paard in de rotsen moet worden vereeuwigd. Dit project is nog niet afgerond maar de contouren van Crazy Horse en zijn paard zijn al goed herkenbaar. 

BLACK HILLS (NATIONAL FOREST)

Dit bosgebied kan worden beschouwd als het cement dat de beschermde natuurgebieden en monumenten in de Black Hills met elkaar verbindt. De glooiende heuvels torenen boven de omliggende prairies uit en worden vooral bedekt met uitgestrekte bossen en in dit opzicht spreekt met ook wel van “een eiland van bomen in een zee van gras”. De bossen en heuvels beschikken bovendien over een rijk dierenleven, waarbij vooral herten, gaffelbokken en bizons je weg regelmatig zullen kruisen. Door route 385 te volgen doorkruis je de Black Hills geheel van noord naar zuid en passeer je vrijwel alle bezienswaardigheden op korte afstand. Kortom de ideale route voor reizigers, die weinig tijd hebben en toch een goede indruk willen krijgen van de Black Hills. Zoek je een aantrekkelijke toegang of uitgang in de Black Hills vanuit het noorden dan verdient de Spearfish Canyon je bijzondere aandacht. De canyon strekt zich uit langs route 14 tussen de plaatsen Lead en Spearfish. Het is een van de oudste canyons van de USA en hoewel de hoogteverschillen en lengte beperkt zijn, is de canyon landschappelijk van grote schoonheid.

WIND CAVE (NATIONAL PARK)

Behoort tot de kleinere nationale parken van de USA en is gelegen in het zuidelijke deel van de Black Hills. Eén van de blikvangers van het park vormt het omvangrijke ondergrondse grottenstelsel, waarvan de indruk bestaat dat nog lang niet alles in kaart is gebracht. Omdat het stelsel op meerdere plaatsen het grondoppervlak bereikt en het grottenstelsel veel onderlinge verbindingen kent, ervaart men ondergronds op meerdere plaatsen valse trek en tocht. Aan deze winderige grotten ontleent het park haar naam.

 

Toch bleven wij bovengronds met alle Europese ervaringen in het achterhoofd en genoten volop van de glooiende heuvels waar bossen en uitgestrekte prairies elkaar afwisselen en waar grote aantallen bizons, gaffelantilopen en prairie dogs het beeld van ongerepte prairies uit lang vervolgen tijden doet herleven. Wind Cave vormde bovengronds in onze ogen de ideale coulisse voor Dances with Wolves en dit gecombineerd met de wetenschap dat deze streek nog niet zo lang geleden inderdaad werd bewoond door jagende Lakotes (Sioux indianen) illustreert de rijke historische betekenis van deze streek. 

CUSTER (STATE PARK)

Dit State Park vormt landschappelijk één geheel met Wind Cave NP en bezit één van de grootste kuddes in het wild levende bizons in Noord Amerika. Het kan haast niet missen dat je hier de bizons letterlijk op je weg zult aantreffen, rijdt dus voorzichtig want een bizon heeft hier altijd voorrang en geeft niet mee. Het State Park is genoemd naar de bekende generaal George Custer, die in deze streek menig robbertje met de lokale indianen uitvocht en is centraal gelegen in de Black Hills. Het park is landschappelijk van grote schoonheid en beschikt over een bijzonder rijke wildstand. Het park is ideaal gelegen op doorreis naar historische plaatsen in de Black Hills zoals Deadwood en Lead. Mount Rushmore National Memorial en Crazy Horse Memorial liggen beiden ook op korte afstand en voor je het weet zul je tijd tekort komen. De rijke historie in combinatie met de fraaie omgeving maken Custer State Park de moeite meer dan waard.