gallery/logo_250

reistipsnoordamerika.nl

USA

JEROME (ARIZONE)

Is gesitueerd in de Black Hills tussen Prescott en Sedona en is een voormalig kopermijnstadje, met een prachtig uitzicht op de Verde Valley. De kopermijn is al lang gesloten en wat resteert is een stadje met de uitstraling en sfeer van lang vervlogen tijden dat op vrije dagen wordt overspoeld door groepen motorrijders. Echte Easy Rider types: vijftigers op een Harley Davidson, die in hun leren motorpakken staan te rocken op live muziek in één van de plaatselijke café ’s of saloons.

 

Eén van deze saloons bevindt zich in het karakteristieke historische Connor Hotel  dat al sinds 1899 als hotel in gebruik is. Het stadje bestaat uit één lange straat met diverse chique shops, boetiekjes en galeries met soms een beetje alternatieve uitstraling. Een geweldig leuk stadje om een paar uur sfeer te snuiven. Door het rijke verleden van Jerome, dat nog steeds in stand wordt gehouden, heeft het de status van National Historic Landmark gekregen. 

 

TUBA CITY (ARIZONA)

Is gelegen tussen National Monument en de Grand Canyon, midden in het reservaat van de Navajo indianen (Navajo Nation) In deze plaats herinnert alles aan de rijke verleden van de Navajo indianen en in het bijzonder het Navajo Interactive Museum geeft een boeiende uitleg over de bewogen geschiedenis van de Navajo’s. De Navajo’s hebben overigens de meest vergaande vorm van zelfbestuur in de USA met eigen gekozen bestuur, rechtspraak en politie.

 

In Tuba City val je als niet Navajo (of Hopi) werkelijk op, hoewel de gastvrijheid er niet minder om is. Modern en commercieel zijn ook de indianen allang geworden en daarmee vindt je in Tuba City alle moderne comfort en voorzieningen die het een reiziger aangenaam maken. Een verblijf tussen de Navajo’s is een bijzondere en verrijkende ervaring. 

 

BODIE (CALIFORNIA)

Wat ons betreft de best bewaarde en onderhouden “ghosttown”, die wij in Noord Amerika vonden. Deze voormalige nederzetting van gouddelvers aan de voet van de Sierra Nevada roept volop herinneringen op aan tijden dat de goudkoorts hier welig tierde. Als je de ogen sluit kun je deze lang vervlogen tijden bijna horen en ruiken en kijk je door de ramen naar binnen dan krijg je de indruk dat de bewoners alles gehaast hebben verlaten. De interieurs zijn gedateerd door stof en spinnenwebben. Verder lijkt alles meer dan 100 jaar onaangeroerd.

 

Bodie is echt een stap terug in de tijd, zeer goed geconserveerd en prikkelt de herinneringen aan de pioniers die het westen van de USA lang geleden in kaart brachten en exploiteerden op zoek naar avontuur, geluk en nieuwe rijkdommen. Ben je in de buurt en geïnteresseerd in Amerika’s recente historie dan is Bodie een aanrader; het is prima te combineren met een bezoek aan Yosemite N.P. Wees er alleen op voorbereid dat Bodie vanaf Highway 395 slecht bereikbaar is, namelijk over een onverharde weg van 20 kilometer. Rij voorzichtig omdat veel verhuurmaatschappijen schade veroorzaakt op onverharde wegen niet dekken. 

 

KELSO (CALIFORNIA)

Een klein pareltje dat verstopt ligt in het Mojave Desert tussen Las Vegas en Los Angeles. Deze relatief jonge ghosttown dankt zijn bestaansrecht aan de mijnbouwactiviteiten, die in de regio vanaf 1905 werden ontplooid en de strategische ligging aan de belangrijke spoorverbinding tussen Utah en Los Angeles.

 

Vooral het spoorwegdepot, waar in de hoogtijdagen ook een restaurant en onderkomen voor employees was ondergebracht, herinnert aan de ontstaansgeschiedenis en is de absolute blikvanger van Kelso. Het klassieke gebouw, in spaans koloniale stijl, is na 1990 prachtig gerestaureerd en doet nu dienst als visitor center voor de Mojave National Preserve. In het spookstad staan voorts nog resten van het voormalig postkantoor en een voorbeeld van een gevangenkooi in de openlucht, die vroeger dienst deed om gespuis, heethoofden en dronkaards weer bij zinnen te brengen. Gezien de verzengende hitte absoluut geen pretje en een harde leerschool.

 

DURANGO (COLORADO)

Dit stadje in de zuidwesthoek van Colorado ademt in alles de sfeer van het wilde westen. Delen van Main Avenue kunnen zo het decor hebben gevormd voor beroemde westerns. De gevels van de gebouwen, de saloons en western- en gunshop roepen de western sfeer op en je verwacht op elk moment dat de postkoets komt aangestormd of een revolverheld zijn ruzies op straat wil uitvechten. Het Strater Hotel houdt de herinnering aan deze lang vervlogen tijden nog levend en is voor liefhebbers van country en westernstijl een traktatie. Los hiervan biedt Durango ook veel moderne en goed betaalbare overnachting- en eetgelegenheden.

 

Durango is bovendien een goede uitvalsbasis naar Mesa Verde N.P. en voor een bezoek aan de prachtige San Juan Mountains en National Forest. Deze bergen kun je per auto verkennen door een prachtige rondrit te maken via Dolores en Ridgeway en Silverton. Tussen deze laatste plaats en Durango rijdt ook de beroemde Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad. Een prachtige rit per stoomtrein door de bergen en dalen van de San Juan Mountains. In Durango ontmoeten historie, cultuur en natuur elkaar veelvuldig. Een plaats om een paar dagen prettig te verpozen.

 

GOLDEN (COLORADO)

Golden ligt onder de rook van Denver aan de voet van de Rocky Mountains. Het is in historisch opzicht het meest bekend als de stad waar Buffalo Bill zijn laatste rustplaats vond, hoewel hij in werkelijkheid op Look Out Mountain net buiten Golden ligt begraven. Een bezoek aan The Buffalo Bill Museum and Grave is makkelijk vanuit Golden te ondernemen. Deze beroemde burger wordt nog jaarlijks herdacht tijdens the Buffalo Bill Days in juli een soort groot straatfestival met een braderie, muziek en dansparades en shows over het leven van Buffalo Bill en een expositie van oldtimers uit de jaren 1920-1960. Verder heeft Golden weinig bijzonders te bieden of het moet de grote Coors brouwerij zijn, waar het merendeel van de inwoners emplooi vindt. 

 

WALDEN (COLORADO)

Gelegen noordelijk van Rocky Mountain N.P. is het een slaperig dorpje waar je normaal snel doorheen zou rijden. Toch is er een bezienswaardigheid, die het de moeite waard maakt even te stoppen. In Walden staat namelijk een prachtige oude rechtbank (courthouse) die nog steeds in gebruik is en waar je met een beetje geluk een glimp naar binnen mag werpen. Tijdens ons bezoek nodigde de lokale sheriff ons spontaan uit binnen te komen. Je moet er niet voor omrijden maar kon je er langs trap dan even op de rem.

 

NEZ PERCE NATIONAL HISTORICAL PARK (IDAHO)

Hoewel hierbij sprake is van een vreemde eend in de bijt vonden wij dit visitor center toch vermeldenswaard als historische plaats. Gelegen bij het gehucht Spalding in het Nez Perce Indian Reservation maak je in dit visitor centrum op boeiende wijze kennis met het leven en de tragische geschiedenis van de Nez Perce. In diverse vitrines wordt hun oorspronkelijke kleding, bonte verentooien, wapentuig, kunstvoorwerpen en handwerk getoond. Het is een prachtige overzichtstentoonstelling voor hen, die het lot en leven van indianen na aan het hart ligt. De geschiedenis van de Nez Perce met hun beroemde chiefs is roemrucht en tragisch en in vele opzichten nauw verbonden met dit deel van Idaho.

 

MADRID (NEW MEXICO)

Het stadje Madrid is gelegen aan Highway 14 tussen Albuquerque en Santa Fé en zou nauwelijks het vermelden waard zijn geweest als het niet één van de best bewaarde iconen was langs voormalig Route 66. Alles in dit minuscule plaatsje ademt de sfeer van Route 66 en vrijwel iedereen probeert een commercieel graantje mee te pikken. Het dorpje heeft een alternatieve uitstraling, die herinneringen oproept aan de flower power beweging, hetgeen tot uitdrukking komt in de mensen, de woningen en de inhoud van sommige winkels. Het straatbeeld oogt vrolijk en alles speelt zich af over een lengte van een paar honderden meters. We hadden het niet willen missen en kunnen iedereen een bezoek aan Madrid van harte aanbevelen. Het kost maar een paar uur en laat een onvergetelijke indruk achter.

 

SANTE FÉ (NEW MEXICO)

Is de hoofdstad van New Mexico en als stad vooral bekend geworden door haar spoorwegverleden (Santa Fé Railway) en een stad waar de invloeden van de oorspronkelijke indianencultuur nog goed zichtbaar zijn. De stad herbergt prachtige voorbeelden van de voor New Mexico kenmerkende Adobe bouwstijl, die haar oorsprong en vormgeving deels vindt in de cliff houses van de pueblo indianen. Vooral de Santa Fe Plaza is geheel in Adobe stijl opgetrokken en wordt terecht als National Historic Landmark aangemerkt. Voor inkopen is dit een plek van uitersten waar uiterst chique en kitsch elkaar afwisselen. Santa Fé is een middelgrote stad met een compact centrum en een bezoek kan daarmee makkelijk worden beperkt tot een dagdeel.

 

TAOS (NEW MEXICO)

De historische binnenstad van Taos is volledig in Adobe stijl opgetrokken en maakt een verpletterende indruk. De lemen gebouwen zijn allen goed verzorgd en huisvesten dure winkels en vooral veel kunstgaleries. Het gemiddelde prijspeil is hoog en dat is ook aan het publiek af te zien. Het straatbeeld en de gezellige inrichting van het centrum compenseren veel, waardoor je je toch met gemak een paar uur kunt vermaken zonder dat het reisbudget wordt geplunderd.

 

Taos is van indiaanse oorsprong en de Taos Pueblo grenst nog steeds aan de noordelijke stadsgrens. Een markante persoon uit de geschiedenis van de USA, die een tweeslachtige rol vervulde bij conflicten met indiaanstammen was Kit Carson. Bij sommigen geliefd bij anderen gehaat. Na veel omzwervingen eindigde hij als legerofficier met zijn familie in Taos. Zijn woning en bijbehorende ruimtes zijn bewaard gebleven en na zijn dood omgedoopt tot museum en een National Historic Landmark geworden. Het museum is deels voor publiek toegankelijk en is nabij de mondaine Taos Plaza gelegen. Kit Carson zelf ligt verderop in Taos begraven naast zijn laatste vrouw. Taos is een juweel gelegen in een prachtige omgeving maar is behoorlijk prijzig en geliefd bij de Amerikanen zelf. Taos zal je  niet teleurstellen maar ga niet op goed geluk want betaalbare accommodatie is schaars.

 

JOSEPH (OREGON)

Is een idyllisch plaatsje prachtig gelegen aan de voet van de Wallowa Mountains. Alles ademt hier de sfeer van de beroemde Nez Perce chiefs Joseph, vader en zoon, die hier woonden of zijn geboren. De vader vond net buiten het dorp aan de oevers van Wallowa Lake zijn laatste rustplaats, terwijl zijn minstens zo beroemde zoon en naamgenoot ver weg in Nespelem (Wa) in ballingschap is “weggestopt”. De Nez Perce Traditional Site in Joseph is nog steeds een bedevaartoord getuige de vele dreamcatchers en andere relikwieën. Joseph zelf ademt de sfeer van lang vervlogen tijden, maar heeft desondanks enige leuke shops en galeries voor toeristische inkopen. Het straatbeeld is verfraaid met grote thematische beelden van onder meer een cowboy, chief Joseph, een poema en een adelaar. In Joseph hebben wij een prima tijd gehad en we kunnen deze “verborgen schat” van harte aanbevelen in combinatie met een bezoek aan de Wallowa Mountains, Wallowa Lake en de Hell’s Canyon. Verblijfsaccommodatie ter plaatse is beperkt dus wel tijdig bespreken.

 

DEADWOOD (SOUTH DAKOTA)

Deze stad weerspiegelt het ruige en geweldadige verleden van de omringende Black Mountains. Een land waar eens desperado’s en outlaws het dagelijks leven bepaalden. Naast hun criminele activiteiten speelde het leven zich af in saloons waarin ruimschoots werd gegokt en gespeeld en in bordelen. Dit kleurrijke verleden is nog steeds tastbaar in Deadwood dat lijkt op een openluchtmuseum waar de tijd heeft stilgestaan. Beroemde voormalige inwoners als Wild Bill Hickok en Calamity Jane liggen beide begraven op de lokale begraafplaats en overal in Deadwood worden mooie en tragische gebeurtenissen uit hun leven in herinnering geroepen.

 

Wij vonden Deadwood een geweldige ervaring en het krijgt nog meer betekenis als je je voordien verdiept in de geschiedenis van de stadje en het leven van Bill Hickok. De omliggende Black Mountains met Mount Rushmore zijn zo’n vergeten pareltje; trek er gerust een dag extra voor uit en ervaar het prachtige landschap en de vele herinneringen aan de Lakota Sioux indianen.

 

CODY (WYOMING)

William. F. Cody, beter bekend als Buffalo Bill, zou de stichter zijn van deze stad gelegen oostelijk van Yellowstone N.P. Veel herinnert dan ook aan deze beroemde burger en er is zelfs een historical center ter nagedachtenis aan hem ingericht. Het geheel komt erg commercieel over en er wordt dan ook goed verdient aan deze beroemde ”founding father”.

 

Als je dan toch in westernsfeer wilt verblijven in Cody is het beroemde Irma Hotel een voor de hand liggende keus. Hoewel Cody enkele historische gebouwen herbergt was onze reden om voor Cody als halteplaats te kiezen toch nog een andere, namelijk de Cody rodeo. Deze vindt vrijwel dagelijks plaats in de avonduren en is daarmee voor iedere toerist in combinatie met een overnachting, makkelijk te bezoeken. Wij vonden het een geweldige ervaring om zo’n typische Amerikaans gebeurtenis live te aanschouwen en mee te beleven. Op zo’n moment is Wyoming echt de “Cowboystaat”.