gallery/logo_250

reistipsnoordamerika.nl

UTAH

ARCHES (NATIONAL PARK)

In de benaming van dit park ligt al besloten wat de grootste bezienswaardigheid is namelijk de natuurlijke gevormde bogen. Dit park biedt een keur aan oranje gekleurde bogen, pieken en balancerende rotsformaties waarin de invloed van erosie op het zachtere zandsteen prachtig is te zien. Door het vrijwel ontbreken van beplanting en bomen kan de temperatuur in de zomer tot grote hoogte oplopen, zorg daarmee altijd voor voldoende drinkwater tijdens je bezoek. 


Op de achtergrond van dit woeste onherbergzame landschap verrijzen als contrast de groene en deels met sneeuw bedekte La Sal Mountains. De weg door het park is doodlopend en voert langs alle bekende natuurlijke bogen en rotsformaties met Balanced Rock en Delicate Arch als grootste blikvangers. Deze laatste siert zelfs de kentekenplaten van de staat Utah. Om Delicate Arch van nabij te bewonderen moet een forse tijdrovende wandeling worden gemaakt. De meeste toeristen kiezen daarom voor een gemakkelijker alternatief door een foto met een goede telelens te maken vanaf meerdere uitzichtpunten. Wij hadden een paar uur nodig om een goede indruk van Arches te krijgen. De stad Moab vormt een prima uitvalsbasis met veel overnachtingsmogelijkheden en goede toeristische voorzieningen voor een bezoek aan Arches NP zo hebben wij het zelf ervaren. 

CAPITAL REEF (NATIONAL PARK)

Capitol Reef is een van de minder bekende parken wellicht mede omdat het tamelijk decentraal is midden op het Colorado Plateau veraf van grote steden en toeristencentra. Bij de vorming van dit Plateau ontstonden aan het oppervlak meerdere forse plooien, waarvan Capitol Reef een van de beste voorbeelden vormt. Over een lengte van ruim 150 kilometer verrijst een steile bergrug plotseling uit het landschap. De krachten waaronder deze bergrug is gevormd zijn aan de oppervlakte nog goed zichtbaar aan de gekantelde vorm en de veelkleurige steenlagen, die de lokale indianen brachten tot de veelzeggende benaming “de Slapende Regenboog”. Het park is goed te combineren met een bezoek aan Bryce Canyon NP en Arches NP, waarbij Highway 24 het meest voor de hand ligt. Enerzijds omdat Capitol Reef hiermee, parallel aan de Fremont River, wordt doorkruist anderzijds omdat hiermee vanaf het Visitor Center in Fruita toegang wordt gekregen tot de Scenic Drive, die je Capitol Reef verder voor je ontsluit. Fruita vormt een kleine groene agrarische oase in de verder barre dorre omgeving met een paar mooie picknickgelegenheden. 

DIXIE (NATIONAL FOREST)

Vormt het beboste decor dat aan de voet ligt van Capitol Reef en Grand Staircase Escalante Dit prachtige bosgebied is rijk aan diverse diersoorten, waarbij ons vooral de grote hoeveelheid wilde kalkoenen zijn bijgebleven omdat we er nergens in de USA ooit meer hebben gezien. De bossen worden onderbroken door kleine agrarische nederzettingen waar de moderne multimediale wereld nog niet lijkt te zijn doorgedrongen. Vooral de plaatsen Boulder en Torrey zijn ons bijgebleven. Highways 89 en Highway 12, die je door Dixie National Forest voeren, zijn rustig met weinig verkeer en van grote landschappelijke schoonheid. Gesitueerd aan Highway 12 in het National Forest ligt de Red Canyon. De canyon bestaat uit een formatie steile donkerrode rotsen, die direct naast de weg verrijzen en waar je tussendoor rijdt. Voor de doorgang behoeft geen entree te worden betaald. 

NAVAJO NATIONAL MONUMENT (MONUMENT VALLEY)

Navajo National Monument staat bij ons beter bekend als Monument Valley. Alhoewel vrijwel op de grens met Arizona gelegen, behoort Monument Valley geografisch tot de staat Utah. De markante rotsen, die de meesten van ons kennen uit diverse westerns, zijn de laatste geërodeerde restanten van ooit omvangrijke rotsformaties. Ze doemen plotseling op uit een volledig vlakke omgeving waar droogte en dorheid overheersen. In deze mensonvriendelijke omgeving zijn toch enige kleinschalige nederzettingen gevestigd, die worden bewoond door Navajo’s.

 

De benaming Navajo National Monument  maakt nog een extra duidelijk dat we ons in Navajo Nation bevinden. Langs de route zul je ongetwijfeld verkooppunten aantreffen waar Navajo’s proberen hun handwerk en sieraden aan de toerist te brengen. De Highway 163 is de enige verharde goed begaanbare weg door Monument Valley hetgeen vooral belangrijk is als je reist met een huurauto. De zijwegen zijn vaak onverhard of afgesloten en de Navajo’s stellen hun privacy op prijs. Wil je Monument Valley e.o. toch verder verkennen dan is het verstandig hiervoor een Navajo gids in te huren; zij zorgen voor vervoer en kennen de bijzondere plekken. In Monument Valley zul je geen overnachtingsmogelijkheden vinden.

BRYCE CANYON

(NATIONAL PARK)

Bryce Canyon is een van de bekendste parken waarvoor superlatieven ontbreken met Bryce Amphitheater als hoogtepunt. Het park strekt zich in zijn volle lengte uit langs de canyon en biedt vanaf de rand meerdere adembenemende vergezichten op grillige rotsformaties en natuurlijke bogen. Er zijn vele wandelmogelijkheden waaronder twee korte maar steile wandelingen de canyon in vanaf Sunrise Point, waar je direct tussen de veelkleurige zand- en kalksteen “orgelpijpen” door loopt en je de grootsheid van het amphitheater direct ervaart.

 

De weg door het park loopt dood, zodat je er qua tijdsbesteding rekening mee moet houden dat het traject tweemaal moet worden afgelegd. Voordeel hiervan is wel dat alle uitzichtpunten zowel op de heen als terugweg kunnen worden bezocht, afhankelijk van de drukte. Om een goede indruk te krijgen van het park heb je wel een volledige dag nodig. Houdt er rekening mee dat in de directe nabijheid, met uitzondering van Bryce Canyon City, zeer beperkte overnachtingsmogelijkheden zijn. Wij waren tenslotte prettig verrast over het beboste karakter en rijke dierenleven in het park, waaronder gaffelantilopen, herten en wilde kalkoenen. Hoewel Bryce Canyon indrukwekkend is, vinden wij dat met een eenmalig bezoek kan worden volstaan omdat er ook nog andere (vergelijkbare) alternatieven zijn, die ook de moeite waard zijn zoals het minder bekende Cedar Breaks National Monument. 

ZION (NATIONAL PARK)

Zoals de naam al doet vermoeden, is de invloed van de grootste geloofsgemeenschap in Utah, de mormonen, nog steeds op veel plaatsen in dit park terug te vinden. De eerste mormonen die hier kwamen, waren onder de indruk van de steile roodgekleurde wanden van de Zion Canyon en de grillige vormen van de bergen hetgeen hen inspireerde tot allerlei bijbelse namen die nu nog terugkomen in het park. Zion NP wordt doorkruist door de prachtige Zion Mount Carmel Highway, die door de meeste toeristen wordt gebruikt.

 

Toch zijn er nog twee minder bekende toegangen tot het park, de Kolob Canyons Road vanuit het noorden en de Kolob Terrace Road vanuit het zuiden. Deze laatste route, die deels binnen en deels buiten het park loopt, verkenden wij ook en wij vonden de rust en stilte van dit deel van het park een verademing. Het absolute hoogtepunt voor vrijwel alle bezoekers is de Zion Canyon Scenic Drive waarbij de loop van de Virgin River door de Zion Canyon wordt gevolgd. Door het grote aantal bezoekers kan dit deel van het park alleen worden bezocht met pendelbussen. Vooral de voettochten langs de Weeping Rock en de Riverside Walk aan het eind van de canyon zijn van ongekende schoonheid en hoewel je niet de enige zult zijn, kunnen we beide van harte aanbevelen. Zion NP is klein maar bijzonder fijn en verdient het om een extra dag voor te reserveren zodat je een goede indruk kunt krijgen. De plaats Springdale is een goed geoutilleerde en gezellige uitvalsbasis voor een meerdaags bezoek. 

CEDAR BREAKS(NATIONAL MONUMENT)

Dit minder bekende sterk geërodeerde amfitheater is gelegen op ruim 3000 meter hoogte in het achterland van Cedar City en is goed bereikbaar vanaf Highway 14. Het wordt ook wel “mini Bryce Canyon” genoemd, alhoewel het uitzicht vooral vanuit het prachtig gelegen bezoekerscentrum minstens zo uitgestrekt en adembenemend is. Cedar Breaks is bovendien fameus om zijn veelzijdige bloemenpracht. Een bezoek aan de canyon en het amphitheater vergt niet meer dan een halve dag en kan goed op doorreis tussen Zion en Bryce Canyon worden gemaakt. Wat ons betreft is Cedar Breaks één van die minder bekende pareltjes, die in de grote rondreizen ten onrecht ontbreekt.