gallery/logo_250

reistipsnoordamerika.nl

WASHINGTON

MOUNT RANIER (NATIONAL PARK)

Wat een geweldig park en wat een indrukwekkende vulkaan. Ondanks het feit dat we voor Mount Rainier een volle dag hadden uitgetrokken, zijn we toch noch tijd tekort gekomen. Je kunt de altijd besneeuwde berg met een hoogte van bijna 4400 meter per auto van twee kanten goed bereiken; vanuit het oosten naar Sunrise en vanuit het zuiden bij Paradise. Wij kozen eerst voor de weg naar Sunrise in de veronderstelling later, gebruik makend van de gunstige zonnestand, nog ruimschoots te kunnen genieten van de zuidzijde van de berg.

 

De route naar Sunrise was echter al dermate spectaculair dat we, mede door een heerlijke wandeling naar het idyllische Sunrise Lake, langer nodig hadden dan voorzien. Vooral de spectaculaire uitzichten op de vele gletsjers en de alpine bloemenpracht richting Sunrise zorgden voor overuren voor onze camera‘s. Vervolgens moet je een uur rijden om de zuidflank van Mount Rainier te bereiken. Dat Mount Rainier zijn eigen klimaat kent werd ons snel duidelijk want bij aankomst in Paradise was de voorheen nog onbewolkte top, compleet aan het zicht onttrokken.

 

In Paradise Valley konden we gelukkig nog volop genieten van de geweldige alpine bloemenpracht. Vooral Fourth Crossing Trail langs de Paradise River is van een buitengewone schoonheid met zeeën van bloemen. Mount Rainier ligt op slechts 2 uur rijden van Seattle enTacoma en de bewoners van deze agglomeratie maken veelvuldig gebruik van het nationale park. Mijdt daarom het weekend en de feestdagen voor je bezoek. Mount Rainier met zijn vele gletsjers en fantastische vergezichten en bergflora is een geweldig National Park dat je eigenlijk niet mag overslaan.

GIFFORD PINCHOT

(NATIONAL FOREST)

Dit National Forest is grofweg gelegen tussen de Columbia River en Mount Rainier NP. De highlights worden gevormd door de vulkanen van Mount St Helens en Mount Adams. Via de National Forest Road 25 en de Wind River Road, tussen Randle en Carson wordt het gehele bosgebied ontsloten. Deze route voert je over Elk Pass langs de minder drukke oostflank van Mount St Helens met prachtige vergezichten op de meest actieve vulkaan van de Cascades Range. Een prachtige voorstelling van het immense geweld tijdens de beruchte uitbarsting van mei 1980 krijg je door via Forest Road 99 naar Windy Ridge te rijden. Je rijdt tussen machtige lavastromen, bosresten met louter verwoeste bomen, passeert Spirit Lake dat halfvol boomstammen ligt en eindigt bij Windy Ridge. Hier heb je vrij zicht op de zijde van de vulkaan, die tijdens de eruptie is ingestort en de landmassa die daardoor Spirit Lake heeft geblokkeerd.

 

Tijdens deze rit heb je ook regelmatig prachtig uitzicht op Mount Adams en soms zelfs op Mount Hood in de verte. Een prachtige route door geweldige bossen waar je de camera steeds onder handbereik moet houden. Er zijn onderweg ruimschoots uitzichtpunten waar je veilig kunt parkeren. De plaatsen Randle en Packwood vormen het hart van de schilderachtige Cowlitz Valley en zijn een prima en betaalbare uitvalbasis voor een bezoek aan Mount Rainair NP. In de bossen noordelijk van de vallei zijn veel kampeermogelijkheden direct aan de wilstromende rivier in Skate Creek. Een paradijs voor liefhebbers van het echte outdoor leven Trek gerust een volle dag uit voor een bezoek aan Gifford Pinchot National Forest en Mount St. Helens. 

NORTH CASCADE

(NATIONAL PARK)

is een van de minder bekende nationale parken in de USA, gelegen tegen de grens met Canada. Het noordelijk deel van het park is uitsluitend bereikbaar via de North Cascades Highway, die je van oost naar west dwars door de Cascade Range voert, langs indrukwekkende bergpieken en diepblauwe bergmeren. Vooral de uitzichten op Diablo Lake en Ross Lake in combinatie met de ruige indrukwekkende bergwereld, zijn van grote schoonheid. Net buiten het park richting het stadje Winthrop biedt Washington Pass Overloop je overweldigende uitzichten en een kleine wandelroute.

 

De aanwezigheid van een hoge berenpopulatie bleek uit de verse uitwerpselen van beren, die overal zichtbaar waren. De kleine walkboard bij Lone Fir biedt je een goede gelegenheid om de biotoop van Okanogan National Forest van dichtbij te ervaren. Omdat het National Park overwegend als doorgaande route wordt benut, beperkt de verblijfsaccommodatie zich tot campings. Over het zuidelijk gelegen Lake Chelan, dat ook tot het park behoort, kunnen wij je helaas niet nader informeren omdat dit buiten onze route lag.

MOUNT ST. HELENS NATIONAL VOLCANIC MONUMENT

De recente geschiedenis van deze vulkaan gaat terug naar mei 1980 toen de oostzijde van de vulkaan explodeerde en een groot bosgebied met de aarde gelijk maakte. Wij kozen voor de minder drukke oostelijke toegang via Forest Road 99, die je naar Windy Ridge voert en van waaruit de gevolgen van de meest recente eruptie tot op heden nog steeds goed zichtbaar zijn. Het voormalig bosgebied biedt nog steeds een verwoeste troosteloze aanblik door de volledige kaalslag. Boomstammen zijn over grote delen afgeknapt of compleet geveld en Spirit Lake dat aan de voet van de vulkaan ligt, is nog steeds gevuld met boomstammen, die als luciferhoutjes zijn weggeblazen tijdens de eruptie van 1980. Bij Windy Ridge krijg je een vrij uitzicht op het gapende gat in de vulkaan, dat in 1980 is ontstaan door de explosie en de aardmassa, die vervolgens is afgegleden naar Spirit Lake. Mount St. Helens toont je in zijn volle omvang het verwoestende effect dat vulkanisme kan hebben. Voor liefhebbers van geologie en vulkanisme is de nog immer actieve Mount St. Helens daarmee het hoogtepunt van de Cascades Range en verdient de kwalificatie als Volcanic Monument volledig. Houd er wel rekening mee dat de omgeving van de vulkaan vrijwel onbewoond is. Het dichtbij gelegen plaatsje Randle is de beste uitvalbasis voor een bezoek aan Windy Ridge. 

OKANOGAN - WENATCHEE (NATIONAL FOREST) & COLVILLE (NATIONAL FOREST)

Wij bezochten uitsluitend de bossen van Okanogan National Forest, in het uiterste noorden van Washington State, die hun naam danken aan de indianen die dit gebied vroeger bevolkten. Deze bossen zijn gelegen tussen North Cascades NP en het Colville National Forest. Omdat beide bosgebieden geografisch één samenhangend geheel vormen, worden zie hier ook als zodanig besproken. State Route 20 loopt als een rode draad van oost naar west door beide bosgebieden. Deze route voer je door een heuvelachtig landschap waarin bospercelen worden afgewisseld door open vlaktes met grazende koeien. Het is een dunbevolkt gebied met veel ranches en slechts een paar dorpen.

 

Het meest in het oog springend vonden wij het plaatsje Republic waar nog een sfeer hangt uit lang vervolgen tijden. Vooral de historische Northern Inn is een plaatje in het straatbeeld. Stop hier een uurtje en snuif de sfeer van deze bijzondere plaats even op. Vanaf Republic wordt State Route 20 aangeduid als de Sherman Pass Scenic Byway, wat voor zich spreekt en vanaf dit moment doorkruis je het prachtige Colville National Forest. Deze bossen hebben een rijke wildstand en vooral wild turkeys staken in grote getale de weg over. Omdat de gehele route smal en bochtig is, moet je er op rekenen dat je actieradius onderweg laag ligt en neem daarom ruim de tijd voor deze relaxte streek.