gallery/logo_250

reistipsnoordamerika.nl

WYOMING

YELLOWSTONE (NATIONAL PARK)

Wie kent het niet dit wereldwijd meest bekende en beroemde nationale park van de USA. Het park heeft eigenlijk twee gezichten enerzijds de geologische zijde met haar geisers en anderzijds de natuurrijke zijde met de beren en wolven als grootste blikvangers. De meeste vulkanische activiteit concentreert zich in het zuidwesten van het park, terwijl de grootste concentratie wild zich in het noorden en oosten van het park bevindt.

 

Yellowstone is op 2.000 meter hoogte gelegen grotendeels in een supergrote vulkaankrater en dit verklaart deels de extreme weersomstandigheden waardoor zelfs in de zomer warme kleding verstandig is. Het park wordt weliswaar druk bezocht maar heeft een dermate grote omvang dat bezoekers zich redelijk verspreiden. Dezelfde omvang maakt een meerdaags bezoek wenselijk om alle delen van Yellowstone goed in je op te nemen. Voordeel daarbij is dat het park 4 hoofdingangen kent vanuit alle windrichtingen.

 

De blikvanger onder de geisers vormt Old Faithful, die je vanuit een soort openluchttheater elke anderhalf uur tot grote hoogte kunt zien spuiten. In de nabijheid bevinden zich nog enkele minder actieve en indrukwekkende geisers. Het hotspots om wild te zien zijn Lamar Valley en Hayden Valley waar tot laat in de avond spotters staan te loeren naar wolven en beren. Mount Washburn biedt goede mogelijkheden om een grizzly in het vizier te krijgen, vooral tegen de schemering. Vergeet in al dit “geweld” vooral ook niet de Canyon van de Yellowstone River te bezoeken met twee fantastische watervallen. Wij komen zeker terug in Yellowstone want je raakt er nooit uitgekeken en al je zintuigen worden geprikkeld. Nog niet overtuigd kijk dan op de website van de NPS. Live beelden van Old Faithful zijn te zien op de website van de NPS of klik hier  (adobe flash nodig). Vergeet niet dat er 8 uur tijdverschil is.

BIG HORN (NATIONAL FOREST)

In het noorden van Wyoming in de buurt van de plaats Sheridan ligt het prachtige Bighorn National Forest. Weer zo’n pareltje dat in de meeste reizen ontbreekt wellicht door haar geïsoleerde ligging in een niet toeristische omgeving. Het bosgebied maakt onderdeel uit van de Bighorn Mountains die vrij plotseling uit het landschap opdoemen en hoogtes bereiken van ruim 3000 meter. Landschappelijk is dit gebied aantrekkelijk dankzij haar alpine weides, bergmeren en glooiende valleien en haar rijke wildstand. Vooral de route langs Burgess Junction (Highway 14) is bijzonder fraai en voert je direct naar Cody en richting Yellowstone. De ligging van Big Horn National Forest tussen Yellowstone en de Black Hills impliceert al dat een bezoek prima valt te combineren. Een langduriger verblijf in de Bighorn Mountains ligt wat ons betreft niet meteen voor de hand maar op doorreis is het gebied beslist aantrekkelijk. 

GRAND TETON (NATIONAL PARK)

Dit langgerekte gebergte met haar steile flanken en spitse pieken is uiterst markant en herkenbaar en hoewel het in het verlengde ligt van Yellowstone is duidelijk dat dit gebergte qua vormgeving volledig afwijkend is en tot de jongere gebergtes in de Rocky Mountains wordt gerekend. De Tetons zijn ontstaan door tektonische activiteit langs een breuklijn in de aarde. Aan de westzijde werd de aardkorst opgestuwd waardoor de Tetons ontstonden, aan de oostzijde vormt zich de vallei met de Snake River en meerdere meren. Omdat de vallei nog steeds blijft zakken worden de hoogteverschillen steeds groter, waardoor Grand Teton inmiddels bijna 4200 meter hoog is.

 

Bij de ontsluiting van het park is noodzakelijkerwijs gekozen voor wegen parallel aan de Tetons en vooral de bijzonder fraaie Teton Park Road, die je langs meerdere spiegelende meren voert, is een must. Vanaf de ruime parkeerplaatsen bij de meren kun je prachtige wandelingen maken, waarbij de wandeltocht vanaf String Lake langs de oever van Jenny Lake naar de Hidden Falls ons bijzonder goed is bevallen qua afstand en moeilijkheidsgraad. Voor het Craig Thomas Discovery and Visitor Center, dat is gevestigd in een prachtig modern gebouw, moet je beslist stoppen. Het is mooi in de natuurlijke omgeving ingepast en bevat een geweldig voorlichtingscentrum. Grand Teton is goed in één dag te bezoeken en wij kunnen een bezoek van harte aanbevelen. Een probleem kan zijn om in de buurt betaalbare slaapgelegenheid te vinden want vooral Jackson Village is prijzig. 

SHOSHONE (NATIONAL FOREST)

Aan de oostzijde van Yellowstone NP en Grands Teton NP strekt zich dit omvangrijke bosgebied uit dat werd vernoemd naar de Shoshone indianen, die deze uitgestrekte wouden ooit bevolkten. Het National Forest strekt zich uit over de bergen van de Absaroka Range en is nauwelijks ontsloten. De in goede staat verkerende North Fork Higway vanaf Cody en Highway 26 vanuit Lander doorkruisen het bosgebied en bieden toegang tot voornoemde nationale parken. Vooral de North Fork Highway is van grote schoonheid mede dankzij de woeste rivier, die de weg grotendeels volgt. Hoewel er in het gebied veel wild leeft, hadden wij slechts zelden geluk op onze reizen door Shoshone National Forest