STATEN EN PROVINCIES

Keuzes

Om onze keus verder te verfijnen is het belangrijk welke staten en provincies in respectievelijk de USA en Canada we willen bezoeken. Wij maken daarbij onderscheid tussen bergen, canyons, stranden, prairies en woestijnen.

 

Bergen

Van west naar oost kunnen drie bergketens in Noord Amerika worden onderscheiden. Om te beginnen de Coastal Mountains in Canada, die overgaan in de Cascade Mountains in het noordwesten van de USA en uitlopen in de bergen van de Sierra Nevada met de parken van Yosemite, Seqouia en Kings Canyon als blikvangers. Deze aaneengesloten bergketens lopen parallel aan de Grote Oceaan (Pacific) en strekken zich uit van British Columbia in Canada tot ver in Californië. Deze bergketens hebben wij in de loop der jaren allemaal bezocht.

Bouwstenen statenprovincies bergen
Bouwstenen statenprovincies woestijn Joshua Tree

Woestijnen

Er zijn globaal 3 woestijnen te onderscheiden binnen de USA en ze liggen allen opgesloten tussen de bergen van de Sierra Nevada en de Rocky Mountains, waarmee de invloed van de Grote Oceaan buiten de deur wordt gehouden. De grootste, Great Bassin, omvat delen van de staten Nevada, Utah, Idaho en Californië en herbergt het beroemde Death Valley. De Mojave woestijn strekt zich uit over Californië en Nevada. Voor de Sonora woestijn, met de beroemde Saguaro cactussen, moet je Arizona en Californië bezoeken.

Kusten

De westkust van Californië is de streek bij uitstek voor strandvertier en surfen. Maar ook als je geen strandganger bent, is de kustlijn van Californië van een betoverende schoonheid. De enige spelbreker kan de zeenevel zijn, die de Amerikanen ook wel “the soup” noemen. San Francisco en de beroemde highway 1, hebben vooral in de zomer aan het eind van de dag regelmatig last van deze zeenevel.

Home statenprovincies kusten Pacific Rim
Home Bouwstenen prairies New Mexico

Prairies

Deze zijn vooral geconcentreerd in het hart van de USA en zijn te vinden in de staten Montana, Nebraska, South Dakota en Wyoming. Dit is het land van cowboys waar ranches overheersen. Verwacht geen grote kuddes koeien want deze dwalen los over de oneindige grasvelden. Toch zijn de prairies geenszins eentonig, want vooral gaffelbokken, het snelste landdier van Noord Amerika, bizons en prairiehonden voelen zich hier uitermate goed thuis. Een goede kans dat je ze ziet.

Canyons

De grootste concentratie van canyons bevindt zich op het Colorado Plateau. Door de staten Utah en Arizona in je reis op te nemen, heb je oneindig veel canyons voor het uitzoeken waaronder het wereldwonder, de Grand Canyon.

Home Bouwstenen Canyons Canyon de Chelly