gallery/logo_250

reistipsnoordamerika.nl

Canada

ALBERTA

Wij bezochten vooral het westelijk deel van Alberta met haar wereldberoemde Nationale Parken Jasper, Banff en Waterton allen behorend tot het werelderfdgoed van de Unesco. Tevens beschikt Alberta over een van de meest beroemde routes ter wereld “the Icefield Parkway”, die dwars door de Rockies loopt en langs hoge bergen, wilde rivieren en imposante gletsjers voert. Voor de liefhebbers van bergen, prairies en wildlife heeft Alberta alles te bieden wat men zich kan wensen. In de Rockies heerst een koel aangenaam klimaat, waarbij sneeuwval in de hoge delen ook in de zomer mogelijk blijft. Steden als Calgary en Edmonton, liggen op 1 uur rijden van de Rocky Mountains en bieden modern stadsleven gecombineerd met een vleugje cowboyromantiek. De beroemde Calgary Stampede is het grootste cowboyfestijn ter wereld en vindt jaarlijks injuli plaats. De luchthaven van Calgary heeft goede internationale verbindingen waaronder een rechtstreekse lijndienst met Schiphol. 

 

BRITISH COLUMBIA

Is wat ons betreft een van de meest veelzijdige staten in het westen van Noord Amerika. Majestueuze bergen, oneindige bossen, karakteristieke steden en eindeloze stranden deze staat biedt het allemaal en is daarmee ideaal voor zowel gezinnen als avonturiers. British Columbia is rijk aan nationale parken en beschikt over mooie steden als Vancouver en Victoria waar Engelse invloeden zijn vermengd met de cultuur van de oorspronkelijke bewoners, The First Nations. Vancouver scoort qua attractiviteit al jaren zeer hoog bij zowel haar inwoners als toeristen. Haar moderne luchthaven biedt per vliegtuig de beste toegang tot het westen van Canada, waaronder een rechtstreekse verbinding met Schiphol. Het klimaat is aan de kust vergelijkbaar met de zomers in Nederland, maar in het binnenland wordt het snel warmer, waarbij temperaturen tot 30 graden geen uitzondering zijn. In de bergen heerst een koeler klimaat. Gezien de omvang van British Columbia en de lange reisafstanden is het verstandig vooraf bewust een keus te maken wat u wilt zien. De keuze is reuze, maar kies bewust en u reist gerust. 

ONTARIO

Bleven vorige bezoeken nog beperkt tot grootstedelijk Toronto inmiddels hebben we ook landelijk Ontario aan den lijve ervaren. De Niagara watervallen op de grens met de USA blijven de grootste trekpleister van deze provincie. Ze liggen slechts op drie  uur rijden van Toronto van waaruit diverse dagtrips worden aangeboden, waarbij meestal ook het  schilderachtige Niagara on the Lake wordt bezocht. In de grensregio met de USA wordt veel wijnbouw aangetroffen en kan de unieke ijswijn worden geproefd. Zuidelijk Ontario laat zich qua landschap karakteriseren als een overwegend vlak agrarisch landschap dat overgaat in een glooiend bosrijker landschap naarmate men meer naar het noorden komt. Ook de veelheid aan meren is kenmerkend voor deze staat. Zuidelijk Ontario is duidelijk één van de prominente economische motoren van Canada met voor de toerist overwegend stedelijk vertier. De grote bevolkingsdichtheid van Ontario leidt tot grote druk op de watersportgebieden en de schaarse natuurparken.

 

QUEBEC

Hoewel wij slechts kunnen oordelen over de zuidwestelijke deel van deze provincie, is een beeld blijven hangen van een rommelig soms zelfs ietwat verwaarloosd aanzien. De levensstandaard in Quebec ligt duidelijk lager dan in het aangrenzende Ontario. Hier staat tegenover dat Quebec een groener aanzien heeft en over meer natuur beschikt. Het landschap kenmerkt zich door een lieflijk glooiend landschap met als uitschieter fraaie natuurparken. De sfeer in Quebec is, ondanks de taalbarrière, gemoedelijk met alle ingrediënten van de typisch Franse levensstijl. Leuk om een keer kennis mee te hebben gemaakt, maar niet het meest indrukwekkende deel van Canada.

 

YUKON

De “last frontier” van Canada bevindt zich wat ons betreft in Yukon. Voor natuurbeleving, overweldigend landschap en cultuurhistorie moet je in deze dunbevolkte provincie in het uiterste noorden van Canada zijn geweest. Hier vindt je oneindige bossen en toendra ‘s en de hoogste bergen van Canada in Kluane National Park met bergreuzen van meer dan 5000 meter. Yukon is ook de provincie waar de goudkoorts in de 19e eeuw haar glorietijd beleefde. In Dawson City en langs de Klondike route tref je nog overal herinneringen aan deze epische tijd aan. De meeste kleine woongemeenschappen worden nog overwegend bevolkt door de oorspronkelijke bewoners, de First Nations. Deze trotse indianenvolken tonen hun kunst en cultuur nog actief in hun kleine leefgemeenschappen. De Alcan (Alaska Canada) Highway, de Klondike Highway en de Top of the World Highway behoren tot de fraaiste routes, die wij hebben gereden. Zij vormen gelijktijdig zo ’n beetje de enige doorgaande wegen in Yukon. De wegcondities kunnen nog wel eens te wensen overlaten door de slappe ondergrond, als gevolg van de smeltende permafrost. De mens is in Yukon duidelijk ondervertegenwoordigd ten opzichte van de natuur hetgeen duidelijk wordt in het feit dat de hoofdstad Whitehorse slechts 20.000 inwoners telt en dat Yukon meer elanden (70.000) telt dan mensen (40.000). Yukon heeft de provinciale slogan “Larger than Life” voor ons volledig waargemaakt.