NORTH TO ALASKA

Onze reis North to Alaska begon in Edmonton, omdat we de Alaska Highway helemaal wilden rijden.

Dag 15 1 Kluane

Algemeen

We begonnen in Edmonton, omdat we de Alaska Highway helemaal wilden rijden. Naarmate we verder in het noorden kwamen werd het steeds eenzamer. Alleen op de wereld met adelaars die rond je hoofd cirkelen. Yukon is larger than life en Alaska overtreft alles! Een avontuur om nooit te vergeten. 

Internet onderweg

In veel hotels kun je gratis gebruik maken van hun Wifi. 

Om onderweg af en toe iets op te zoeken, om de navigatie van Google te gebruiken of whatsappberichten te versturen, hebben wij een prepaid datasimcard van Keepgo (alleen data niet bellen). We hebben telefoons geschikt voor dual sim. Keepgo werkt doorgaans goed in de USA en in Canada. De landen zijn echter zo groot dat je soms onderweg geen bereik hebt. In de uitgestrekte natuur staan geen telefoonmasten. Als je in de bewoonde wereld komt, heb je doorgaans weer verbinding.  

Koelbox

Wij hadden er inmiddels een gebruik van gemaakt om direct na aankomst een piepschuim koelbox te kopen om onze dagelijkse etenswaar en drankjes onderweg koel te bewaren. Deze koelboxen zijn voor een paar dollar te koop in iedere grote supermarkt. Hier én bij de meeste benzinestations kun je ook dagelijks nieuwe zakken ijs kopen. Dat ijs is harder dan het ijs uit de machines in hotels. 

Tegenwoordig nemen wij een opvouwbare, vloeistofdichte, koelbox in de koffer mee, net als campingbestek. Net iets duurzamer. 

koelbox-voor-onderweg

Afvalcontainers

Noord Amerika is een continent met beren. Als de de onderstaande afvalcontainers ziet, dan zit je in een gebied met beren. De containers hebben een speciale sluiting, die beren niet kunnen openen.

Bear bin

Dag 1 Amsterdam – Edmonton (35 km) 

Edmonton is als vertrekpunt gekozen omdat we de Alaska Highway helemaal willen afreizen. Na aankomst met onze rechtstreekse vlucht rijden we naar Spruce Grove voor de eerste nacht in Canada. 

 

Dag 2 Spruce Grove- Grande Cache (543 km) 

We beginnen met een ontmoeting met de Rocky Mountains door eerst naar het plaatsje Jasper te rijden. In de middag gaan we terug via Jasper National Park om vanaf Hinton via highway 40 aan de voet van de bergen naar Grande Cache te rijden. 

 

Dag 3 Grande Cache – Fort St. John (389 km) 

We reizen langs de olievelden, die Alberta zoveel rijkdom hebben gebracht. De ja knikkers in de velden herinneren ons aan de oliewinning. We passeren Dawson Creek het vertrekpunt van de Alaska Highway. Deze wordt gemarkeerd met een mijlpaal in het centrum van de stad. 

Dag 4 Fort St John – Fort Nelson (381 km) 

Op weg naar het hoge noorden voert de eindeloze highway ons door vrijwel onbewoond gebied en uitgestrekte bossen. De eerstvolgende beschaafde wereld van enige importantie is het stadje Fort Nelson. Hier bevinden zich voldoende toeristische voorzieningen en mede daarom gekozen als onze overnachtingsplek. 

 

Dag 5 Fort Nelson – Watson Lake (513 km) 

Vandaag een prachtige rit door de Northern Rocky Mountains Provincial Park en Stone Mountain Provincial Park. Het is een echte wildsafari want dit gebied staat bekend om zijn rijke wildstand. En we worden niet teleurgesteld. We maken tussentijds nog een extra stop bij de Lodge aan het prachtige Muncho Lake.  

 

Dag 6 Watson Lake – Whitehorse (438 km) 

We bevinden ons nu in Yukon, dat landschappelijk inderdaad “Larger than Life” is. Vandaag zetten we koers naar de hoofdstad van Yukon met slechts 20.000 inwoners. Onderweg passeren we nauwelijks bewoonde wereld. De First Nations nederzetting Teslin is de enige uitzondering. 

Dag 7 Whitehorse 

Heerlijk een rustdag in Whitehorse. Keus genoeg voor een leuke dag. Bezoek het Beringia Museum, de radarboot SS Klondike, Miles Canyon of neem de trein naar Skagway in Alaska. De trein volgt de voormalige route van de goudzoekers naar de Klondike. 

 

Dag 8 Whitehorse – Dawson City (532 km) 

We blijven in het spoor van de goudzoekers. De imposante Klondike Highway voert ons naar Dawson City, destijds het hart van de goudkoorts. Nu is het een druk bezocht toeristisch stadje  dat geïsoleerd ligt in het uitgestrekte landschap van Yukon. 

 

Dag 9 Dawson City 

Het levendige stadje is nog geheel in oorspronkelijke stijl bewaard. Flaneer langs de leuke winkels aan de Yukon River. En bezoek aan Diamond Tooth Gerties Gambling Hall was voor ons een bijzondere ervaring. Hier wordt de sfeer van vervlogen tijden knap levend gehouden. 

Dag 10 Dawson City – Tok (298 km) 

Aan alle superlatieven voegen we vandaag de Top of the World Highway toe. We beseffen dat we een risico nemen door de weg met een huurauto te rijden. De spectaculaire rit over bergen en toendra ’s naar Alaska loont. Prachtig rendieren kruisen ons pad. De grenswachten bij Alaska zijn blij ons te verwelkomen in hun eenzame bestaan. In ons paspoort krijgen we een bijzonder stempel van de Poker Creek grensovergang. 

 

Dag 11 Tok – Copper Center (437 km) 

We vervolgen de reis door Alaska naar Delta Junction, eindpunt van de Alaska Highway. 

Van hier rijden we door het hart van Alaska, door de Alaska Range, over de indrukwekkende Richardson Highway. 

 

Dag 12 Copper Center 

Vrije dag voor om woest Alaska verder te verkennen. De routes naar Valdez en naar Chitina richting Wrangell-St. Elias National Park zijn imposant. Deze bergwereld laat de Alpen verbleken en geeft je een nietig gevoel.  

Dag 13 Copper Center – Beaver Creek (417 km) 

De laatste dag in Alaska. We rijden aan de voet van Wrangell-St. Elias via Tok terug naar het  plaatsje Beaver Creek in Yukon. We zitten weer op de Alaska Highway. Laat bij de grensovergang naar Canada het papiertje van de US border in je paspoort. Daarmee heb je bijvoorbeeld richting Haines weer toegang tot de USA. De Canadese douane kan vragen of ze het papiertje eruit zullen halen.  

 

Dag 14 Beaver Creek – Haines Junction (291 km) 

Langs de bergreuzen van Kluane National Park zakken we af naar Haines Junction. Maak een extra stop bij het Thachäl Dhäl bezoekerscentrum op zoek naar Dallsheep op de berghellingen. De kans dat je ze hier ziet is groot. 

 

Dag 15 Haines Junction 

We hebben een dag gereserveerd om via de Haines Highway het Tatshenshini-Alsek Provincial Park te ervaren. Het imposante Kluane National Park vormt het decor. De weg leidt uiteindelijk naar Haines in Alaska. Onderweg kom je superlatieven tekort voor deze imposante bergwereld en uitgestrekte toendrawereld. 

Dag 16 Haines Junction- Tagish (260 km) 

We maken een omweg via Carcross naar de meest noordelijke woestijn Carcross Desert. In onze ogen eerder een zandverstuiving. Canada staat dan ook niet bekend voor zijn woestijnen. De weg naar Carcross is wel van uitzonderlijke schoonheid. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om via Whitehorse rechtstreeks naar Watson Lake te rijden.  

 

Dag 17 Tagish – Watson Lake (380 km) 

Wij zoeken de Alaska Highway weer op richting Watson Lake. Onderweg maken we een paar interessante tussenstops het Teslin Tlingit Heritage Center van het lokale First Nations volk en maken een wandeling naar de Rancheria Falls. 

 

Dag 18 Watson Lake – Fort Nelson (513 km) 

Vandaag weer de opwindende rit door de Northern Rocky Mountains en de Stone Mountains met wederom veel wild op en langs de weg. De volgende keer nemen we als alternatieve route vanaf  Watson Lake de Dease Lake Highway. Schijnt minstens zo indrukwekkend te zijn en dwars door een berenrijk te voeren. 

Dag 19 Fort Nelson – Dawson Creek (453 km) 

De Alaska Highway voert ons vandaag terug naar ons startpunt bij Dawson Creek. De laatste dag over een eindeloos lijkende weg tussen de onafgebroken bossen van British Columbia. Weer dat gevoel van alleen op de wereld. 

 

Dag 20 Dawson Creek – Edmonton (588 km) 

De laatste loodjes tussen de jaknikkers door naar eindpunt Edmonton. Boek bijvoorbeeld een nacht in Hotel Renaissance Airport. Het ligt midden in de luchthaven met op verzoek een kamer met uitzicht op de start- en landingsbanen. Geen last van geluidsoverlast en je hebt van hieruit directe toegang tot de vertrekhal. Een echte aanrader! 

 

Dag 21 Edmonton – Amsterdam 

Ons grote avontuur loopt vandaag definitief op zijn einde. Tijd om vol herinneringen in het vliegtuig te stappen terug naar huis. We hebben een heerlijk avontuur achter de rug. 

Spruce Grove
Grand Cache
Fort St. John
Fort Nelson
Watson Lake
Whitehorse
Dawson City
Tok
Copper Center
Beaver Creek
Haines Junction
Tagish
Dwason Creek
Edmonton
Show Places
Alberta-Spruce-Grove
Spruce Grove
BC-Grand-Cache
Grand Cache
BC-Fort-St-John
Fort St. John
BC-Fort-Nelson
Fort Nelson
Yukon-Watson-Lake
Watson Lake
Yukon-Whitehorse-station
Whitehorse
Yukon-Dawson-City
Dawson City
placeholder
Tok
placeholder
Copper Center
placeholder
Beaver Creek
placeholder
Haines Junction
placeholder
Tagish
placeholder
Dwason Creek
placeholder
Edmonton
×

Geocoding Error Occured.

Tried to Geocode:

Error Type:

Please be sure to follow the tutorial on how to setup the Google APIs required for the Advanced Google Map Widget.

Google Map API Key Tutorial

North to Alaska aanvragen

Vul hier al je wensen en voorkeuren in en wees hierbij zo specifiek mogelijk. Op deze manier kunnen wij je zo goed mogelijk van dienst zijn. Het voorstel wat je krijgt van UStravel.nl is geheel vrijblijvend, er zitten geen verplichtingen aan

North to Alaska
Reisgezelschap
Aanvragen worden alleen in behandeling genomen indien de complete NAW worden doorgegeven