gallery/logo_250

reistipsnoordamerika.nl

COLORADO

MESA VERDE (NATIONAL PARK)

Het enige Nationale Park gewijd aan de boeiende leefwereld van de indianen en dan ook nog een bijzondere groep De Anasazi, die een paar eeuwen geleden spoorloos verdwenen. In dit park hebben ze echter op hun groene Tafelberg (Mesa Verde) veel herinneringen achtergelaten over hun cultuur en dagelijks leven. De Anasazi behoorden tot de Pueblo indianen en zij bouwden hun nederzettingen onder overhangende rotsen (cliff dwellings) om zich tegen de felle zon of extreme kou te beschermen. Enige rotswoningen zijn nog gratis te bezoeken maar je moet er rekening mee houden dat voor anderen extra moet worden betaald. Ook zijn er ondergrondse vertrekken (pithouses) te bezichtigen, die ook voor bewoningsdoeleinden zijn gebruikt en vertrekken die mogelijk voor spirituele bijeenkomsten zijn gebruikt (kivas). Een zeer boeiend park vooral voor zij die interesse hebben in de indianencultuur van Amerika’s zuidwesten. Mesa Verde NP is prima te combineren met een bezoek aan Durango.

ROCKY MOUNTAINS (NATIONAL PARK)

Is in de USA het meest centraal gelegen park in de Rocky Mountains dat vrijwel geheel uit bergpieken en valleien bestaat. Voor liefhebbers van het hooggebergte is dit park dan ook een absolute aanrader. Naast de fantastische bergwereld bezit het park een omvangrijke wildstand en prachtige alpine bloemenwereld. Het is bijna onmogelijk om in dit park geen wild in zijn natuurlijke omgeving te spotten. Het park wordt doorkruist van oost naar west via de op grote hoogte gelegen Trail Ridge Road en verbindt de plaatsen Estes Park (oostelijke ingang) met Grand Lake (westelijke ingang). Wij waren het meest gecharmeerd van de westelijke zijde van het park en in het bijzonder van Timber Creek waar de beroemde Colorado River aan zijn lange reis door het westen van de USA begint. De plaats Grand Lake is prachtig gelegen aan het gelijknamige meer en biedt goede accommodaties. Wil je de portemonnee ontzien dan biedt het wintersportoord Granby in de zomer een betaalbaar alternatief. Rocky Mountains NP is een bezoek meer dan waard maar probeer de weekenden te mijden, want dan kan het erg druk zijn.

ARAPAHO AND ROOSEVELT (NATIONAL FOREST)

Is een samenstel van diverse bosgebieden rondom Rocky Mountain NP. Het prachtige Arapaho National Forest http://www.fs.usda.gov/arp is vooral goed bereikbaar vanaf de Interstate 70 vanuit Denver en herbergt geliefde wintersportoorden zoals Grandby en Winter Park. De plaats Grand Lake is vooral in de zomer een drukbezochte locatie, die fraai is gelegen aan het gelijknamige meer en direct in de buurt van de zuidwestelijke ingang tot het nationale park. Arapaho National Forest is goed ontsloten voor gemotoriseerd verkeer. Het kleinste deel van Roosevelt National Forest grenst aan de zuidzijde aan Rocky Mountain NP en dit deel is hoofdzakelijk ontsloten voor wandelaars. Het grootste deel van dit bosgebied ligt echter bij Estes Park, een druk bezochte toeristische locatie, ten noorden van Rocky Mountain NP. Dit gebied is prima ontsloten en wordt doorkruist door de fraaie Highway 14 tussen de historische plaats Walden en Fort Collins. De dieren vanuit het nationale park hebben ongehinderd toegang tot beide bosgebieden en de kans op een verrassende ontmoeting met wild is dan ook aanzienlijk.

BLACK CANYON OF THE GUNNISSON (NATIONAL PARK)

Een van de kleinste en minder bekende nationale parken, misschien door haar jonge leeftijd (1999), maar desondanks een juweel. De naam impliceert al dat het park wordt gedomineerd door de indrukwekkende kloof, die de Gunnisson rivier heeft gevormd. De Black Canyon is befaamd om haar steile wanden, omvangrijke lengte en grote diepten. Juist deze combinatie leidt tot een duizelingwekkende ervaring, die mensen met hoogtevrees op respectabele afstand van de canyon rand houdt. Het samenspel van steile wanden, dieptes tot 600 meter en donker vulkanisch gesteente hebben tot de naam “Black Canyon” geleid. Het park ligt in de uitlopers van de Rocky Mountains en kan makkelijk in een halve dag worden bekeken. Beleef het park vanaf de South Rim en je zult genieten van de relatieve rust in dit park en de adembenemende uitzichten op de canyon. 

SAN JUAN (NATIONAL FOREST)

Dit prachtige bosgebied omvat het grootste deel van de San Juan Mountains in het zuidwesten van Colorado. Deze bergwereld en bossen zijn getekend door de mijnbouwactiviteiten, die hier in jaren hebben plaatsgevonden. Overal verlaten mijnen en mijnschachten en de bergen kleuren roestbruin van de erts die hier nog steeds verborgen ligt. Het perfecte beeld wordt gecompleteerd door schilderachtige plaatsen zoals Ouray, Silverton, Telleride en Durango. Vooral een reis door de bergen per stoomtrein van Durango naar Silverton is populair bij toeristen. Wij doorkruisten dit gebergte (te snel) op doorreis naar Durango want je kunt er gerust een reisdag extra voor uittrekken. 

PAWNEE (NATIONAL GRASSLAND)

Op de grens met de staten Wyoming en Nebraska midden in de Great Plains, ligt dit National Grassland genoemd naar haar voormalige bewoners de Pawnee indianen. De uitgebreide grasvlaktes zijn zoals we ons prairies voorstellen en hebben leren kennen in beroemde Hollywood westerns. De bizons zijn allang verdwenen in het landschap maar daarvoor in de plaats zijn de snelle gaffelbokken (pronghorns) gekomen, die je met grote regelmaat kunt zien. Wij hebben ze later nergens meer in grotere aantallen gezien als in de Grasslands. Verder waren de Grasslands landschappelijk gevarieerder dan wij hadden vermoed en wij waren achteraf blij dat we dit gebied in onze reis hadden opgenomen.