gallery/logo_250

reistipsnoordamerika.nl

MONTANA

GLACIER (NATIONAL PARK)

Alhoewel Glacier NP buiten de gangbare reisroutes ligt, tenzij je het combineert met een bezoek aan Canada, is dit park een unieke niet te missen ervaring. Waterton NP aan de Canadese zijde vormt zowel geografisch als landschappelijk één aaneengesloten geheel met  Glacier NP. De Unesco heeft beide nationale parken niet zonder reden op haar werelderfgoedlijst geplaatst. De woeste bergwereld van Glacier NP met haar brede gletsjerdalen, blauwe bergmeren, bloemrijke alpenweiden en rijke dierenwereld zijn van een ongekende schoonheid. De Going to the Sun Road dwars door het park is adembenemend en binnen de USA één van de mooiste routes, die wij ooit hebben gereden.

 

Als je tegen de schemering over Logan Pass trekt kun je overal uit de bergen berggeiten en bergschapen naar beneden zien komen en met een beetje geluk kruist een eland of beer je weg. Glacier NP is met Yellowstone één van de laatste plekken in de USA waar de grizzly beer nog in het wild voorkomt. In Glacier NP moet je de camera dan ook altijd bij de hand houden want je ogen zullen alle indrukken nauwelijks kunnen verwerken. Neem voor Glacier NP daarom ruimschoots de tijd, waarbij het wintersportoord Whitefish een leuke en goed geoutilleerde uitvalsbasis is. 

LEWIS AND CLARK (NATIONAL FOREST)

Dit bosgebied is gelegen in het landelijke middengebied van Montana dat wordt gedomineerd door ranches en uitgebreide korenvelden. Het bosgebied onderbreekt dit agrarische beeld en is opgebouwd uit meerdere losse bospercelen, die zijn gelegen langs de route, die de beroemde ontdekkingsreizigers Lewis en Clark aflegden op zoek naar een “veilige” handelsroute vanuit het oosten naar de Pacific Ocean, de Lewis & Clark Trail. Veel van deze bosgebieden worden gemarkeerd door historische plaatsen met grote betekenis in de Amerikaanse geschiedenis. De bossen kunnen het best worden doorkruist op weg van Yellowstone NP naar Glacier NP of omgekeerd. Wij vonden het niet een gebied om langere tijd te verblijven.

GALLATIN (NATIONAL FOREST)

Gallatin National Forest vormt samen met de Gallatin Range de noordflank van Yellowstone NP. Het gebied wordt doorkruist door Yellowstone River en Gallatin River, die een waar walhalla vormen voor liefhebbers van de vissport. Ook op het land is de wildstand indrukwekkend mede omdat de bossen eigenlijk tot het uitloopgebied van Yellowstone behoren. Vooral Highway 191 langs Gallatin River is bijzonder fraai gelegen en voert naar het wintersportgebied Big Sky of naar de parkingang bij de toeristenplaats West Yellowstone. Wij hebben persoonlijk ook ervaren dat het weer in dit berggebied onvoorspelbaar is en plotseling kan omslaan, wat voor ons resulteerde in een weeralarm via de lokale televisie.