gallery/logo_250

reistipsnoordamerika.nl

OREGON

CRATER LAKE (NATIONAL PARK)

Zoals de naam al doet vermoeden is het enige nationale park van Oregon, primair georiënteerd op het azuurblauwe meer dat is ontstaan toen de krater van de Mazama vulkaan instortte. In de wijde omvang van de vulkaan vind je sporen van de eeuwenlange vulkanische activiteit in dit gebied. Zowel geologisch als qua natuur is het park fascinerend en van een grote schoonheid met uitgestrekte puimvelden, oude lavastromen en kleinere kratermonden.

 

Ook de alpine bloemenpracht is verrassend in deze op het oog onherbergzame omgeving. Hoogtepunt en één van de meest gefotografeerde objecten blijft echter het Crater Lake, dat vooral op zonnige dagen diepblauw kleurt. Dit is te danken aan de extreme diepte van het meer (586m) in combinatie met de spiegeling van het daglicht in het spiegelgladde wateroppervlak. Op zonnige dagen komt de blauwe kleur van het meer daarom het best tot zijn recht. De krater is volledig omzoomd door een rim drive van waaruit je meerdere vrije uitkijkpunten hebt op het meer. De beste plekken zijn gelegen aan de westzijde van de rim drive en bij rim village, die bovendien altijd sneeuwvrij worden gehouden. Niet onbelangrijk op deze hoogte (2000m) in het voor- en najaar.

 

De overnachtingsaccommodatie binnen het park is beperkt tot Rim Village en Mazama Village; daarbuiten moet je rekenen op een uur rijden voordat je weer ruime keus krijgt uit hotels en motels. Het park kan gedurende één dag worden verkend maar ook via de west rim drive in een halve dag, als je op doorreis bent.

EAGLE CAP (WILDERNESS AREA) EN WALOWA LAKE (STATE PARK)

Aan de voet van de Wallowa Mountains aan de zuidelijke oevers van Wallowa Lake, ligt de Eagle Cap Wilderness Area waartoe ook Wallowa Lake State Park behoort. Het geheel betreft een tamelijk besloten gebied zonder doorgaande wegen. Mede hieraan valt te danken dat dit gebied een bijzondere rust uitstraalt en een rijke wildstand herbergt. Je leeft hier letterlijk tussen en met de dieren, die regelmatig je pad kruisen. Dankzij deze geïsoleerde ligging in het uiterste oosten van Oregon vind je hier overwegend liefhebbers van rust en stilte. In de zomer verzamelen zich vooral wandelaars en visliefhebbers in dit gebied terwijl in de winter skiliefhebbers de Wilderness Area bezoeken.

 

De toeristische infrastructuur is desondanks beperkt ontwikkeld en voor meer voorzieningen ben je aangewezen op het schilderachtige plaatje Joseph dat op ruim 10 kilometer afstand ligt. Ondanks het feit dat vrijwel uitsluitend Amerikanen de regio bezoeken herinneren namen als Heidi’s Gift Shop en Edelweiss Inn toch aan de oorsprong van sommige ondernemers. De Wilderness Area is een bijzonder fraai gebied dat wij vol overtuiging karakteriseren als één van die onbekende en ondergewaardeerde “parels” in het noordwesten van de USA. 

JOHN DAY FOSSIL BEDS

(NATIONAL MONUMENT)

Midden in Oregon gelegen en daarmee tamelijk geïsoleerd gelegen. Het National Monument bestaat uit 3 deelgebieden, die geografisch gescheiden van elkaar liggen. Wij bezochten het grootste en meest bekende deel “Sheep Rock Unit”. In deze brede vallei tussen Kimberley en Dayville voert Highway 19 je langs een futuristisch landschap. Het Monument is bekend om zijn vele vindplaatsen van fossiele resten en de kale bontgekleurde bergen tonen als het ware een dwarsdoorsnede van onze aarde. In de Sheep Rock Unit bevindt zich ook een fantastisch bezoekerscentrum met een minstens zo boeiend museum, waarin de fossiele vondsten uit de omgeving tot leven worden gebracht in vitrines met levensechte replica’s van de dieren- en plantenwereld uit lang vervlogen tijden. Helaas belette het vroege sluitingstijdstip (17.00 uur) ons een langer bezoek. Dat er nog steeds actief onderzoek wordt gedaan, kun je live aanschouwen in het bijbehorend laboratorium waar de fossiele vondsten worden geprepareerd. Jammer dat dit uiterst boeiende National Monument buiten de gangbare routes ligt, het is een meer dan de moeite waard. 

ROGUE - SISKYOU

(NATIONAL FOREST)

Is een zeer omvangrijk bosgebied in het zuidwesten van Oregon met de Rogue River en de Siskiyou Mountains als centrale elementen. Wij bezochten slechts het High Cascades Ranger District, dat vooral de woeste bovenloop van de Rogue river volgt, maar dit gaf ons al voldoende aanleiding om hierover toch iets te schrijven. De Rogue River ontspringt bij Crater Lake en kan worden gevolgd tot aan de Pacific Ocean. In het gebied dat wij bezochten is de Natural Bridge & Rogue River Gorge een fantastisch natuurlijk spektakel. De rivier buldert hier naar beneden door een smalle canyon, die je via een korte wandeling kunt volgen. Dat de Rogue River verraderlijk is en gevaarlijk, bleek uit de mededeling dat in de Gorge recent nog iemand was verongelukt en sindsdien wordt vermist. Geen uitzondering voor de Rogue River zo bleek later uit lokale publicaties. De vele rafters op de rivier lijkt dit allemaal niet te deren want zij zijn stroomafwaarts ruimschoots vertegenwoordigd. Wil je vast een indruk krijgen van dit gebied dan zijn films als the River Wild (1994) en de thriller Rogue River (2012) aan te bevelen. Ze werden hier opgenomen. 

DESCHUTES (NATIONAL FOREST)

Dit omvangrijke bosgebied is grofweg gesitueerd tussen de stad Bend en de noordgrens van Crater Lake NP en wordt doorsneden door Highway 97. De belangrijkste ontsluitingen van Deschutes National Forest http://www.fs.usda.gov/centraloregon vinden plaats via de Cascade Lakes Scenic Byway en de Fremont Highway. Vooral de Cascades Lakes Scenic Highway is van uitzonderlijke schoonheid en voert je door een droog dun bebost gebied langs meerdere meren, die aan de voet van de Cascades Range liggen.

 

De vulkanen van the Three Sisters en van Mount Bachelor, het wintersportgebied van Bend, domineren veelvuldig de horizon. Ter hoogte van het stadje La Pine kun je Highway 97 verlaten richting Newberry National Volcanic Monument, met de Newberry Caldera als middelpunt, dat veel herinneringen aan het woeste vulkanische verleden van deze regio herbergt. Vooral de indrukwekkende lavastroom “the Big Obsidian Flow” is illustratief voor het geologisch geweld dat zich hier in het verleden heeft afgespeeld. Pauline Lake en de wandeling naar de prachtige Pauline Falls vormen een passend sluitstuk aan het eind van dit indrukwekkende National Monument.

HELLS CANYON (NATIONAL RECREATION AREA)

Ook Hells Canyon komt nauwelijks voor in de reisplanning van de meeste toeristen en dit is volgens ons een gemiste kans. In dit woeste onherbergzame landschap, dat onderdeel uitmaakt van het Wallowa National Forest op de grens van Oregon en Idaho, heeft de Snake River een spectaculaire canyon uitgeslepen, die dieper is dan de Grand Canyon en minstens zo uitgestrekt. De Scenic Byway 39 die je naar Hells Canyon Overlook voert, is een belevenis op zich en eindigt met een adembenemend uitzicht tot ver in Idaho. De canyon is hier zo diep dat je de bodem en daarmee de rivier nauwelijks kunt zien maar het imposante uitzicht vergoed daarentegen veel. Vanaf Byway 39 is er een afslag naar het plaatsje Imnaha via de Idaho 350, waarmee je door een surrealistisch, kaal en ruig landschap wordt gevoerd. Dit is ondermeer het leefgebied van de Imnaha pack, de grootste wolvenroedel van Oregon. Uit het opschrift “zero tolerance for wolves” bij een farm, blijkt dat niet iedereen hier blij is met de aanwezigheid van wolven. De weg eindigt bij de Imnaha rivier waar je je alleen op de wereld waant. Een fantastische plek, die blijvend in onze herinnering is gebleven. Hells Canyon is zo uitgestrekt dat de kans om wild te spotten goede ogen vereist, maar tegen de avond duiken overal herten op uit het niets en kom je ogen tekort. 

MOUNT HOOD

(NATIONAL FOREST)

Onder de rook van Portland (Oregon) ligt dit National Forest dat, zoals de naam al impliceert, de beeldbepalende vulkaan van Mount Hood geheel omsluit. De hoofdwegen US 26 en US 35 ontsluiten dit bosgebied en komen samen aan de voet van het wintersportgebied van Mount Hood. Je kunt hier omhoog rijden naar de Timberline Lodge en haar skiliften waar zelfs in de winter nog wordt geskied. Van hieruit heb je een spectaculair uitzicht over de Cascade Range en een vrij uitzicht op de vulkanen van Mount Jefferson en de Three sisters. Bij helder weer is ook de skyline van Portland goed zichtbaar. US 35 bied je de mooiste vrije uitzichten op Mount Hood vooral vanuit de lieflijke Hood River Valley, waar de vruchtbare vulkanische bodem op grote schaal wordt gebruikt voor fruitteelt. De US 35 vormt onderdeel van de Fruit Loop Scenic drive, die je langs vele boomgaarden en door de bossen voert. Net buiten Hood River kun je de weg nog kort verlaten naar Panorama Point County Park, waar je de mooiste plek vindt om Mount Hood in zijn volle glorie te bewonderen. Maak je vanuit Hood River vervolgens de oversteek naar Washington State reken er dan op dat op de brug elektronisch tol wordt geheven. 

WALLOWA - WHITMAN (NATIONAL FOREST) & UMATILLA (NATIONAL FOREST)

Wallowa - Whitman is geografisch opgebouwd uit twee afzonderlijke bosgebieden, die worden gescheiden door Interstate 84. Het Whitman National Forest is gelegen rondom de Blue Mountains direct ten zuidwesten van La Grande. Het gebied is makkelijk bereikbaar vanaf de Interstate, hier beter bekend als de Old Oregon Trail, hetgeen meteen de rijke historie van dit gebied in herinnering roept. Je vindt er helaas weinig sporen van terug met uitzondering van een enkel informatiepaneel, zoals bijvoorbeeld bij Hilgard Junction.

 

Het Whitman National Forest en het Umatilla National Forest lopen vloeiend in elkaar over en zijn opgebouwd uit verspreid liggende bospercelen, die worden onderbroken door open grasland met vrijlopende koeien van de vele lokale ranches. De bewoonde wereld is maar schaars vertegenwoordigd in kleine dorpen. Veel boeiender is naar onze mening het Wallowa National Forest. Dit omvat naast de prachtige Wallowa Mountains tussen Baker City en La Grande ook de Hells Canyon Wildernes en de Eagle Cap Wilderness. Zoals elders al beschreven zijn dit bijzonder boeiende en spannende gebieden vol historische herinneringen aan het vroegere leefgebied van de Nez Perce indianen en hun beroemde chief Joseph. Qua landschap en natuurschoon geniet het Wallowa National Forest zonder aarzeling onze duidelijke voorkeur.